Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

obciąłeś poetom skrzydła by upadli na ziemi
i taplali się w grzechu rozcieńczonym alkoholem
nakarmiłeś seksem pozbawionym uczuć
a na deser zaserwowałeś samotną śmierć

chociażby mieli poznać słowo kocham
wyrzekają się wszelkich ziemskich przyjemności
uciekając pomiędzy niewidoczne dla ludzi wymiary

wzorce parenetyczne dla mas

przemycają twój język na kartkach papieru
i po wirtualnych łączach sycąc głodne umysły

a ty podajesz im kolejne bolesne przekąski
by nie zapomnieli że to łzy są atramentem poety

Opublikowano

Tytuł dobrze wybrałeś i z niego wybrnęłeś leszcze lepiej ale niektór spostrzeżenia jak :
"grzechu rozcieńczonym alkoholem" , "seksem pozbawionym uczuć" , "łzy są atramentem poety" ( sformułowania za często użwywane w codzienności a w wierszach jeszcze częściej) tylko do małych korekt a będzie naprawdę dobry wiersz. Nie musisz ich nawet wycinać przecież to Twój wiersz ale przedstawić je w inny sposób mnie dosłowny. Za to że piszesz bardzo przejrzyście i czystą polszczyzną użwywając zrozumiałych słów - wiersz na plus. Pozdrowienia Sunny

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"obciąłeś poetom skrzydła by upadli na ziemi"
"samotną śmierć "
"sycąc głodne umysły"
"bolesne przekąski" -> to kolejne za częste

a ten seks pozbawiony uczuć to już mnie całkowicie rozśmieszył, aż brzuch zaczął boleć
a tytuł jest najgorszy

pozdrawiam/olena

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @MigrenaBardzo dziękuję! I lubią wchodzić w coraz to nowe związki, z milczeniem, z westchnieniem, z niedopowiedzeniem... tak bardzo  lubią  igraszki,
    • @UtratabezStratyMam nadzieję, że  mnie nie prowokujesz stwiedzeniem "a ja tu widzę coś raczej przeciwnego" -  to odpowiadam.  Książek political fiction właściwie nie czytam, więc trudno mi jest odnieść się do Twojego opowiadania. Jednak widzę niespójność w tym, co piszesz a co sugerujesz w komentarzu. Jeżeli słowo "reżim" jest zbyt drastyczne, to jednak uważam, że twoje państwo jest opresyjne. A zmuszanie obywateli starszych, schorowanych do służby wojskowej, duża ilość żołnierzy i zwartych formacji na ulicach (Co oni tam robili? ) świadczy o państwie zmilitaryzowanym. W państwie opresyjnym również źle traktuje się obywateli w ZK, wymyślając absurdalne nakazy i zakazy. Tu pojawia się też fanatyzm, więzienie jak klasztor (ciekawa jestem jaki? Klasztor klasztorowi jest nierówny - mają przecież różne reguły), zmienione godło i krzyż na ścianie czyli ewidentnie zachwianie relacji między sacrum a profanum. I dominacja jednej religii, ignorowanie tym samym  obywateli innych wyznań czy niewierzących zakłóca, system państwa demokratycznego. Nie poruszam spraw polit. - gosp., bo to temat rzeka. A do czytania następnych odcinków już zachęciłeś. :)Pozdrawiam.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję i dodam coś od siebie do treści. (...) Skupiłem się w większej mierze na formie niż na treści, w której ważniejszy mianownik odegrał kluczową rolę — z samym zamysłem. Autor ( czyli, ja) chciał pokazać w tej formie rymy asonansowe i konsonansowe (ciut niepełne) w całości, stanowiąc bez żadnych manifestów przestrzeń, rezonującą w sposób abstrakcyjny.      Bardzo się cieszę, że w ten sposób treść została odebrana mimo rzekomych zagadek (wybacz, komentujący autorze) Postaram się na przyszłość, aby więcej takich zagadek zostawić.   Dziękuję i pozdrawiam
    • @Marek.zak1 Marku będę zaszczycony proszę oprócz tomiku wierszy prześlij mi swój wybrany przez siebie wiersz napisany Twoją ręką na kartce z podpisem jest to o tyle ważne dla mnie że wszystko mam w albumach i całej książki nie włożę. Kiedyś jak jeszcze korespondencja odbywała się drogą pocztową z przyjemnością gromadziłem listy od kolegów w albumach dzisiaj niestety nowoczesność bardzo zubaża moje zbiory. Adres do mnie jest prosty Tarnawa Robert Gorzkowski i z kontaktów można go wynotować.
    • W wieczornej ciszy i porannym śpiewie, świat się zmienia, tylko ja niezmiennie, kocham ciebie tęsknego serca tchnieniem.   Ta cząstka, bije jak szalona gdy cię widzi między czuwaniem a snem. w innych ramionach.   Na pewno to wiem jak i to, że kolejna noc, jak i ten poranek zginie w niespełnienia chłodnej godzinie.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...