EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 inspirowane grafiką Rembrandta byłaś brzydka mówią tylko mężczyzna mógł tak tyłem nad stolnicą poeta opisałby troskę malarz pokazał plecy jeśli się odwrócisz będę za szybą oskrobana jak jabłko w ustach smakiem wnętrze jak galeria potrzeba mi kilku gwoździ na tych białych ścianach rozum już ogarnia i ostrze odpowiednie - ciągły niedosyt ty jak jabłoń byłaś w sadzie wieki dodały powagi moje biodra niepełne tak jak i myśl on teraz wkłada miękkie słowa orzeźwienie smak zbyt szybko sycą to nawet nie kwestia ilości falban może zawartości szuflad jestem tylko tym na co patrzy czy faktycznie widzi blask ani piękna ani mądra a on za plecami wcale nie byłaś brzydka bałaś się tylko odwrócić
marek dunat Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 stanowczo za długo jak dla mnie . Rembrandt by tak nie malował . a Danae wcale sie nie wstydziła . dobrze mieć swoją Saskie. kiedy umiera nikt inny jej nie zastąpi , a i dzieci tulone przez kogoś innego nie są już szczęściem matki. mimo wszystko Twój wiersz jest niezły .
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. aby napewno mówimy o tej samej kobiecie? i dziele? to nie o płótno "Danae ", chodzi, a o miedzioryt; kobieta to -Geertje Dircx; i pokazywał ją od tyłu, biografiści twierdzą, że była brzydka i stara; co do tego, jakby to przedstawił Rembrandt, to przyglądałeś się kiedyś jego grafikom? przyglądałeś się szczegółom? koncentracji na interesujących go postaciach i pominięciu reszty? polecam...mimo wszystko... no i jeszcze coś, to nie dzieło Rembranta, a polemika z jego modelką; proszę nie porównywać wiersza z jego pracami:) pozdrawiam ewa
M._Krzywak Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Wiersz uznaje za porządną, poetycką robotę, szczególnie 1 strofa - tutaj duży plus. Co do uwag, zawsze zastawnawiają mnie takie zwroty: "wkłada miękkie słowa" - to jest jak "spanie z otwartymi oczyma" - fizycznie niemożliwe. Ale to i tak nie zmienia ze musi byc plus. Pozdrawiam.
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy w poezji jest coś niemożliwe? (jeśli wyobraźni nie wystarcza, to powiedzmy, że zapisuje je na papierze i wkłada pod poduszkę; możliwe? :)) dzięki za wgląd i dobre słowo; pozdrawiam ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję; pozdrawiam ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Lilko:))) pozdrawiam ewa
M._Krzywak Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy w poezji jest coś niemożliwe? (jeśli wyobraźni nie wystarcza, to powiedzmy, że zapisuje je na papierze i wkłada pod poduszkę; możliwe? :)) dzięki za wgląd i dobre słowo; pozdrawiam ewa I są miękkie ? To przez poduche. Pójdźmy na kompromis - biorę cały bez tego wersu :)
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 ciąć nie pozwolę:) ! to jak z babą; nie powiesz jej, "słuchaj kotku, wezmę Cię, ale bez tych piegów..." ;)
M._Krzywak Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z kobietą nie ma miękko, nawet jak są poduchy, ech... Dobra, całośc porywam :)
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 ;) dzięki! pozdrawiam ewa
zak stanisława Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Michale, można jednak spać z otwartymi oczami tak na powążnie, znam takiego kogoś! a wiersz super pozdrawiam ES
Niewierny Tomasz Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 No no ładnie, bardzo mi się spodobało, pierwsza strofa wyśmienita. Jest to jeden z ładniejszych wierszy jakie tu zdążyłem przeczytać, zabiorę do ulubionych jeśli można:) Pozdrawiam
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Stasiu; moja kota też tak ma:) śpi z otwartymi... zaśliniona; dzięki:) pozdrawiam ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję:) zabrać można; pozdrawiam ewa
JACEK KAWECKI Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Ewo piękny wiersz ogromny plus może rankiem cos napisze więcej
EWA_SOCHA Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 dziękuję:) pozdrawiam serdecznie ewa
Miłka Maj Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Ewo, czytam kolejny raz i jestem zachwycona, mało, tak jak portrety Rembrandta są przejmująco intymne - tak Twoja polemika, opis, próba uchwycenia uczuć i myśli modelki /mimo, że tylko-aż z boku/ również przyprawiająca o gęsią skórkę... Gratulacje! Interpretacja godna inspiracji; pozdr./V. ps. oczywiście w ulu :))
EWA_SOCHA Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 dziękuję Miłko:))) pozdrawiam ewa
Rekomendowane odpowiedzi