Łukasz,_Tczew Opublikowano 24 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Czas już zatrzymałem, już mnie nie pogania, i długo nie będzie – twardo trzymam drania. Jeszcze mam niejedną setkę do wypicia, jeszcze mam świat cały i trochę lat życia. Chociaż słyszę, jak mówią do mnie z drugiej strony, ci co wiedzą czym życie; ci mężowie, te żony: „I ty przejdziesz na nasze, i ciebie świat zmieni”, ja im kłaniam się nisko, ja - król pustych kieszeni. I zabieram plecak, a w nim dwa marzenia, by nie złapać kataru i BYĆ później i teraz, i wsiadam do tramwaju w mieście mi nieznanym, i jadę przed siebie, w tramwaju zakochany...
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Czas już zatrzymałem, już mnie nie pogania, ------------ 12 i długo nie będzie – twardo trzymam drania. ------------- 12 Jeszcze mam niejedną setkę do wypicia, ----------------- 12 jeszcze mam świat cały i trochę lat życia. ---------------- 12 Chociaż słyszę, jak mówią do mnie z drugiej strony, ------- 13 ci co wiedzą czym życie; ci mężowie, te żony: -------------- 14 „I ty przejdziesz na nasze, i ciebie świat zmieni”, ----------- 13 ja im kłaniam się nisko, ja - król pustych kieszeni. ---------- 14 I zabieram plecak, a w nim dwa marzenia, ------------------- 12 by nie złapać kataru i BYĆ później i teraz, ------------------- 14 i wsiadam do tramwaju w mieście mi nieznanym, ------------ 13 i jadę przed siebie, w tramwaju zakochany... ---------------- 13 Zaznaczyłem liczbę sylab, aby uświadomić Ci, jak bardzo zagmatwałeś rytm - zgadza się tylko w 1. strofie. Ponadto rymy są zbyt dokładne, częstochowskie. Jestem zdecydowanie na nie, choć pomysł może nie najgorszy, a wykonanie czasem zabawne (np. "twardo trzymam drania" mnie rozbawiło). Pozdrawiam, Gaspar.
macte poema Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Mnie też rozbawił ten wiersz. Rytm mi nie przeszkadza. Spodobał mi sie taki, jaki jest.
M._Krzywak Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 "Czas już zatrzymałem, już mnie nie pogania, i długo nie będzie – twardo trzymam drania." Był taki serial - "Czterdzietolatek" - dokładnie ten sam rym i sens. Nie pisze to dlatego, żebym krzyczał, że jakiś plagiat itp - tylko uzmyslowic, że rymy gramatyczne sa tak powtarzające się, że nawet można je usłyszec w telewizorku. Jedyne, co ratuje całośc - to humor, zatem pracowac nad warsztatem. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi