Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

polityka, polityka...

ula

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od nauczyciela religii i od nastawienia uczniów. Uczyło mnie kilku naprawdę fajnych księży i kilku beznadziejnych. Nie można jednak od razu w ten sposób oceniać całego przedmiotu. Miałem kilku kiepskich anglistów, którzy nie umieli uczyć, ale nie mówię, że lekcje angielskiego są bezsensu.

Nawiasem mówiąc wydaje mi się, że wprowadzanie religii na maturę nie ma na celu zmianę nastawienia ludzi do tego przedmiotu.

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Myśmy się chyba nie zrozumieli, nie ma takiej nauki jak religia, religioznawstwo jest nauką, ale nie ogranicza się tylko do wąskiej grupy, jest przedmiotem szerokim i rozległym, a z tego co jest w programie szkolnym na lekcjach religii to się niestety nie nadaje na egzamin państwowy jakim w końcu jest matura. Matura z etyki, religioznawstwa, filozofii religii poroszę bardzo jeśli ktoś chce, tak bo to są dziedziny nauki, natomiast egzamin z religii nie, bo religia sama w sobie nauką nie jest, to tak jakby zrobić (przepraszam za porównanie) maturę z W-F na zaliczenie 10 pompek, co innego historia sportu, anatomia, podstawy biochemii.

LOL
już widze pytania na maturze :D

1.jak na imie ma bóg
a)tadeusz
b)george
c)pani bozia
d)bóg jest niezbadany, rzuć na tace

2. jakiej płci jest bóg
a)k
b)m
c)homoseksualista
d)bóg jest niezbadany rzuć na tace

/przynajmniej nikt by nie narzekal ze tak malo ludzi zdaje mature :D

Proponuje najpierw zapoznać się z tematem chcąc zasiadać do dyskusji, bo ten teścik pożal się Boże co ma sobą reprezentować? W każdej religii siła nadprzyrodzona ma jakąś nazwę imię, a dla wyznawcy danej religii czy tez kultu chyba podstawowa rzeczą jest znajomość tej odpowiedniej nazwy czy też imienia.
Radzę najpierw poczytać źródła a potem dyskutować.

to ja przeciez nie do Ciebie pisze - skoro uwazasz ze nie powinien byc prezydentem, ewentualnie wstydzisz sie go przed braćmi z usa bo jest brzydki to przeciez masz pelne prawo do takiego odczucia i pisania o tym...
ja "wyjechalem" tylko do tych co atakuja go jako złego prezydenta nie umiejac potem powiedziec nic ponad to że jest "brzydki"
papież też był brzydki i seplenił - a co gorsza odwołał sporo spotkan bo dostał sraczki albo innego parkinsona -a jakoś gdyby ktoś tak napsiał to spaaliliby go żywcem na stosie... i jakos nikt by nie mowil że to "podrzedny niemiecki brukowiec" i że nie ma sie o co fochować...
ta obłuda mnie od zawsze śmieszy i juz zawsze sie z niej bede smial...
Ty piszesz wprost i szczerze wiec nie do Ciebie wyjeżdżam - też go nie lubie i uważam że jest strasznie smieszny

W czymś się w końcu zgadzamy :-) w braku sympatii do naszego obecnego prezydenta, ale wydaje mi się, że z całkiem innych powodów, no cóż ale jak mówi stare dobre przysłowie nic tak nie jednoczy jak wspólny wróg... :-)
Pozdrawiam

ale (jak to mowila moja była) -człowieczku - mnie chodzi o to żebyś nie wstydził się wtedy kiedy Ci w telewizji powiedzą że powinieneś sie wstydzić tylko żebyś powiedzial skad ten nagły wstyd... bo skoro wstydzisz sie za obecnego prezydenta to znaczy że doskonale znasz poprzednich i z nich byles dumny (bo jesli nie to wtedy musialbys narzekać na "naszych prezydentów" - że CIĄGLE kicha a kaczka nie lepsza, a Ty narzekasz tylko na kaczynskiego -znaczy że dostrzegasz kontrast) 2. skoro wstydzisz sie za jego zachwoanie na arenie miedzynarodowej - tzn. ze doskonale sie w niej orientujesz i tu znowu zdziwnie bo nie wiem jakim cudem wstydzisz sie naszego prezydenta przed amerykanami którzy mają buscha (zbrodniarz, klamca i toatlny idiota, ktory dostal urzad po ojcu i koneksjach - tak w porownaniu z nim to rzeczywiscie trzeba sie wstydzic przejezyczenia kaczynskiego w hymnie)

Sam wiem co mnie zawstydza a co nie, a TV nie wiele oglądam bo już dawno stwierdziłem, że wypacz umysł :-) co do wcześniejszych prezydentów to może nie byli cudowni ale za nich się nie wstydziłem, Wałesa jaki był taki był ale jeśli się było za granica i mówiło się – jestem z Polski to się słyszało trzy nazwiska: Wojtyła, Boniek i Wałesa i choćby za to mogłem mu wybaczyć wszelkie potknięcia bo on był jest kimś. A Kwaśniewski miał kilka wpadek a właściwie jedną Charków i długo nie mogłem się z tym pogodzić ale poza tym godnie reprezentował nasz kraj, za jego prezydentury weszliśmy do NATO i do Unii, a pan Kaczyński tylko patrzeć jak nas z tej Unii wyprowadzi...
A co do wielkiego brata z USA – „to są prości ludzie” jak powiedział pewien satyryk. Mnie nie interesuje za kogo się oni wstydzą ale trzeba mieć na uwadze, że karmią pół świata i choćby dla tego trzeba mieć z nimi dobre kontakty a nie być tematem do żartów.
Pozdrawiam

:)
po pierwsze - nie śmaiłem się z Ciebie tylko to była luźna impresja nt religii na maturze - Twoj tekst był tylko natchnieniem :)) /bo myslę ze jednak co najwyzej 20% nie wie )

po drugie - nie oburzaj sie bo to nie moja wina że tak konstruujesz pytania: co znaczy "jak ma na imie Bóg" ?? albo pownno być "jak ma na imie bog w ktorego wiare deklarują" albo jest to pytanie o kolor czerwonego malucha... bo nie wie mczy zauwazyles ale napsiales "bóg" z wielkiej litery - co już samo w sobie sugeruje że bóg o którego imie pytasz ma na imię... Bóg
i tak niestety sie przyjęło - że w polsce bóg ma na imięBóg - więc to Ty próbując atakować "ignorancje" innych sam sie nią wykazales...

co do pozostalych argumentów - nie mam siły nawet czytać - szkoda że tak późno (za późno) zauwazyleś że telewizja wypacza umysł :/
(czyli mam rozumieć że Ty naprawdę myslisz że gdyby nie wałęsa to żylibyśmy w zsrr a gdyby nie kwasniewski nie weszlibyśmy do unii? tylko pogratulować optymizmu :) )

:)
po pierwsze - nie śmaiłem się z Ciebie tylko to była luźna impresja nt religii na maturze - Twoj tekst był tylko natchnieniem :)) /bo myslę ze jednak co najwyzej 20% nie wie )

po drugie - nie oburzaj sie bo to nie moja wina że tak konstruujesz pytania: co znaczy "jak ma na imie Bóg" ?? albo pownno być "jak ma na imie bog w ktorego wiare deklarują" albo jest to pytanie o kolor czerwonego malucha... bo nie wie mczy zauwazyles ale napsiales "bóg" z wielkiej litery - co już samo w sobie sugeruje że bóg o którego imie pytasz ma na imię... Bóg
i tak niestety sie przyjęło - że w polsce bóg ma na imięBóg - więc to Ty próbując atakować "ignorancje" innych sam sie nią wykazales...

co do pozostalych argumentów - nie mam siły nawet czytać - szkoda że tak późno (za późno) zauwazyleś że telewizja wypacza umysł :/
(czyli mam rozumieć że Ty naprawdę myslisz że gdyby nie wałęsa to żylibyśmy w zsrr a gdyby nie kwasniewski nie weszlibyśmy do unii? tylko pogratulować optymizmu :) )

Sorki, że zapytam ale twoja wiedza jest tak niewielka czy tylko udajesz?
Bóg ma na imię Bóg a to dobre a jakiej religii to Bóg bo ja takiej nie znam może jakaś nowa powstała??? :-) Moje pytanie jak ma na imię Bóg, nie jest bezsensowne bo każdy Bóg nosi jakieś imię i ten muzułmański i ten chrześcijański i każdy inny.
A jeśli chodzi o pisownie to jaka by to religia nie była Bóg zawsze piszemy z dużej nawet np. jeśli chodzi nam o Allacha to możemy użyć synonimu Bóg muzułmanów i wtedy też piszemy z dużej litery.
Co do polityki to mi szkoda słów, nie chce mi się teraz wywalać całej martyrologii na temat Wałęsy i „ruchu niepodległościowego” bo musieli byśmy zacząć od lat 50, klubu krzywego koła, potem KOR, karta, list otwarty do partii pierwsza solidarność - a tak w ogóle to wiesz co to był klub krzywego koła, kto tam zasiadał, słyszałeś o liście otwartym do partii, wiesz kto go napisał?
Naprawdę radżę odejść od klawiatury i sięgnąć po jakąś książkę – szczera rada :-)
Wiesz można rozmawiać o poglądach ale do każdej dyskusji trzeba mieć choć minimum wiedzy i tak dla sprostowania to nigdy nie żyliśmy w ZSRR, no chyba, że mnie innej historii uczyli.
P.S. Kwaśniewski przynajmniej umie zachować się na salonach, zna języki, w końcu o byle głupku nie mówi się, że może być następcą sekretarza generalnego ONZ ale pewnie tobie to też nie daje nic do myślenia, pewnie to też wymysł USA, telewizji, i cholera wie kogo tam jeszcze może... masonerii???!!! Hahaha :-)

No pewnie cały świat jest zmanipulowany ale proszę oto ostatni sprawiedliwy, którego nie złamie telewizja i inna propaganda. No pogratulować retoryka „godna” Sokratesa, tylko wiesz on potrafił doprowadzić do tego, że jego rozmówca zaczynał przeczyć sam sobie a tobie się to jakoś nie udaje :-)

jesteś pewien że mi się nie udaje?? :>
to dlaczego nie odpowiadasz na pytania tylko wyskakujesz mi teraz znowu z masonerią?? a za chwile jakbym tylko w jakikolwiek sposob sie do owej masonerii odniosł, powiesz mi że sie doszukuję swiatowego spisku i jestem niepowazny :)...
odpwoiedz na pytanie skąd wiesz, a potem pogadamy :)

2. - uwielbiam ludzi którzy dowiedzą się że żydzi nazywali kiedyś swojego boga jahwe i myslą że są pierwszymi ludźmi na ziemi którzy to odkryli - tak rzeczyiscie z taką "inteligencją" polska dlaeko zajedzie - zwlaszcza na tych "salonach" o którch mowisz - ach jaki jestem szczesliwy że kwasniewski ładnie tam wygląda - normalnie aż dziwie się tym pogiętym dizeciakom które narzekają że są głodne, czy tym milionom polaków którzy po studiach uciekli pracować jako powmywacze za granicą - przecież oni są jacyś nienroamlni że ucikają z kraju którego prezydent tak ładnie wyglądał w kamerze (i pewnie zaraz mi przytoczysz miazdzacy argument że dopiero za kaczynskiego uciekają - otóż to: bo przecież kaczynski co prawda bardzo nieudolny ale potrafił w pół roku zniszczyc wszystkie wspaniale osiagniecia swoich poprzedników i doprowadzic nasz kraj do takiej ruiny...

przytaczasz mi tu encyklopedyczna wiedzę - i brawa dla Ciebie - tylko pytanie brzmi czy naprawdę nie widzisz co sie dzieje za oknem i nie potrafisz tego racjonalnie ocenić?

Potrafię to racjonalnie ocenić ale nie o tym była mowa to po pierwsze, po drugie prezydent niestety choćby chciał nie jest do walki z bezrobociem tylko jest głową państwa, która reprezentuje je na zewnątrz wiec musi mieć obycie międzynarodowe, znać języki, etykietę, niestety to jest świat polityki i dyplomacji takie tam rządzą prawa.
No brawo więc Bóg się nazywa Jahwe no proszę a nie po prostu Bóg dziwne :-) hehehe...
Jeśli bym się czepiał szczegółów to nie nazwali go tak Żydzi ale jego imię zostało im objawiane i tylko jedna osoba czyli najwyższy kapłan i tylko raz do roku mogła wypowiadać jego imię – ale to pewnie tez wiedziałeś :-)
Co do masonerii to czysta ironia była codziennie spotykam ludzi, którzy mówią, że to wszystko spisek masonów, jakby w ogóle wiedzieli co to jest masoneria i wolnomularstwo.
Ja się nie dziwie ludziom którzy uciekają za chlebem, i jest mi przykro, że ta się dzieje ale to nie zwalnia ani ich ani tych, którzy zostają od zrozumienia paru rzeczy, np. że edukacja jest kluczem do rozwoju, no ale jeśli teraz wystarczy 30% żeby zdać maturę i można oblać nawet jeden przedmiot w całości to ja dziękuje. Ja musiałem zdawać egzaminy gdzie 85% starczało ledwo na zaliczenie nie mówiąc już o jakiś dobrych ocenach. I śmieszy mnie po prostu nieuctwo i zawsze pewnie będzie śmieszyć, bo rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć, nie ma wszak ludzi wszystkowiedzących, ale należy wtedy zadawać pytania i podchodzić do wiedzy z pokora a nie drzeć mordę.
A właśnie na jakie pytanie nie odpowiedziałem?

Wolę o archiwum X :-)
A panu Kaczyńsakiemu na pewno się coś objawiło, a może przyśniło cholera wie ale dobre to to dla Polski na pewno nie będzie.
A to objawienie to taka przenośnia z takiej książki zaraz jak ona się nazywał o już wiem Stary Testament czy jakoś tak nie mylić z testamentem starego :-)
Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi na jakie to pytanie ja nie udzieliłem odpowiedzi ?

P.S. nie jestem człowiekiem jak to nazywają wiary, choć znam wiele religii, ale nie znaczy to, że powinienem obrażać jakakolwiek i panu też bym to odradzał bo jest to po prostu nie etyczne a mówiąc po ludzku chamskie wobec ludzi którzy są wierzący.
Trochę tolerancji jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Przeczytaj ty człowieku konstytucje z kwietni 1997 roku i się dowiesz od czego jest Prezydent RP, bo co z tego, że może zgłaszać ustawy jeśli nie ma zaplecza parlamentarnego. Może jeszcze wetować, ale i jego weto może odrzucić zgromadzenie narodowe.

no i wreszcie mamy moment w ktorym sam sobie zaprzeczasz - bo to powiedzial człowiek który broni tezy że kakczyński sie nie nadaje na prezydenta bo jest brzydki - tak to zapewne szczyt tolerancji o którą apelujesz :))

ps. przypominam że nasz prezydent ma "zaplecze" - i włąsnie dlatego jest tak nie lubiany :)

pytanie brzmiało skąd wiesz że Cię kaczynski zawstydza - niby głupie a jakos jeszcze nikt nie odpwoiedzial :))

Tak nie do końca właściwie tu o to chodzi, nie ważne czy ktoś lubi czy nie lubi religii, każdy ma swoje zdanie i bardzo dobrze ale wszystko powinno odbywać się na jakimś poziomie. Ty masz swoje zdanie ja mam swoje i na tym polega dyskusja, ale do niej potrzebna jest po pierwsze jakaś wiedza a po drugie choć odrobina kultury, a twój przedmówca (pan Kazelot) nie grzeszy ani jednym ani drugim.
Pozdrawiam

no i wreszcie mamy moment w ktorym sam sobie zaprzeczasz - bo to powiedzial człowiek który broni tezy że kakczyński sie nie nadaje na prezydenta bo jest brzydki - tak to zapewne szczyt tolerancji o którą apelujesz :))

ps. przypominam że nasz prezydent ma "zaplecze" - i włąsnie dlatego jest tak nie lubiany :)

pytanie brzmiało skąd wiesz że Cię kaczynski zawstydza - niby głupie a jakos jeszcze nikt nie odpwoiedzial :))

Ty czytasz co się do ciebie pisze???
Czy ja napisałem, że nie lubię Prezydenta bo ma zaplecze, o zgrozo wymieniłem chyba już dość argumentów, i są ważniejsze rzeczy niż wygląd pośród nich. Ja przeczę sam sobie a to ci dopiero swego rodzaju antynomia logiczna :-) hehe
Ciekawe przeczyć samemu sobie nie przecząc ale tak, że adwersarzowi wydaje się, że przeczę no to zdanie godne logika można by z tego nową teorię zbudować :-) czy mi się wydaję czy dzięki tobie tworzę nowe prawo logiki?