kyo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Poeta powinien widzieć drogowskazy czerwone światło idź zielone stój Poeta hybryda małpy i człowieka powinien gnić w więzieniach czarno-białych słów powinien przegrywać rozdawać swoje kości ciało dzielić na proch i śmiech sny przekazywać dalej dziwić się naturze kota z psem rozmawiać po ludzku jak poeta z poetą karmić się czerwonym mięsem popijać absyntem nienarodzone wiersze Poeta powinien codziennie umierać by mógł się rodzić na nowo
Olesia Apropos Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 kobietą powinno się trzaskać jak drzwiami od samochodu żeby się w końcu zamknęła
kyo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale tego swietnego wersu nie da sie niestety wkomponowac w wirsz ;)
Olesia Apropos Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale tego swietnego wersu nie da sie niestety wkomponowac w wirsz ;) no wiem za długi ale jak przeenterujesz to bedzie jak ulał;)
kyo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 za duzo literek:P na warsztat ten wers;)
le_mal Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Pierwsza strofa-egzamin na kartę rowerową? Ostatnia strofa jest znana .Sam coś wymyśl. POzdrowionka.
Piotr Chmielowski Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 bardzo ciekawy, w sumie zgadzam się z treścią, pozdrawiam:)
Confiteor Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 dlaczego poeta będąc hybrydą małpy i człowieka powinien gnić a jednocześnie powinien dogadać się z psem? poeta ma zalewać wiersze absyntem? przesłanie z punety wiersza tak jakby skądś znane mało odkrywcze pewnie miało szokować ale dla mnie za mało pozdr.
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokladnie, egzamin:P a ostatnia strofa jak najbardziej znana i przechodzona, ale to menifest i nie zamierzam nic zmieniac ;) Pozdrawiam i dziekuje za komentarz
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o ciesze sie ze kolega podpisuje sie pod manifestem:) Pozdrowki
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. panie Kolego to jest manifest bardzo ironiczny, kazdy czlek piszacy musi sie kiedys zdystansowac do siebie, swej banalnej tworczosci i pogadac z psem jak poeta z poeta ;) a ze koncowka malo-malo to sie zgadzam, ale wspolgra z caloscia przynajmniej:) Pozdrowka :)
Dariusz Sokołowski Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 niby manifest, a godzisz się Pan z "banalną" końcówką. zastanawiawiająca niekonsekwencja, a może... to nie manifest, tylko manifestacja manifestacji? swoiste ouroboros.
M._Krzywak Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Kyo - wahałbym sie przed użyciem słowa "manifest", ktory obwieszcza jakąś nową drogę w poezji, tutaj bardziej widze tą "subiektywnośc", chociaż i wzór bycia poetą. Ale nie skupiasz się na tym, co pisze, ale na jego osobie - wg mnie jest to delikatna różnica, chociaz to różnie można odbierac. Tyle co do tytułu, niech treśc zacznie mówic - ja pomijam pierwsza strofę, te 6 wersów - zupełnie nie podchodzą - ale po nich już jest faktycznie ciekawie. Sam temat istoty poety byl poruszany nieraz, jednak parę ujęc jest conajmniej oryginalnych - i tak mi wyszło 1 strofa - nie 2,3,4,5 - jak najbardziej tak 6 - tutaj juz zbędna sentencja. Ale jak widzisz pzrewaga tego lepszego jest znaczna. Dobre. Pozdrawiam.
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a moze jest cos w tym co Pan pisze, hmm bo to jak na mnie stary wiersz! pisany pod wplywem impulsu. taki bunt przeciwko pewnej postawie w poezji. dziekuje serdecznie Pozdrawiam
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak wyjasnilem Panu Sokolowskiemu, ten "manifest" byl napisany z jakiegos konkretnego powodu i w konkretnym celu, Ci ktorzy go czytali na innym forum zrozumieli ;) nie chce sie rozwodzic nad geneza, ale wazny jest taki autoironiczny wydzwiek tego wiersza. i nie bede sie upieral, tytul chyba jednak wyjasnia ta owa "subiektywnosc" stad Twoje rozterki chyba, ze nie wyznaczam nowej drogi, bo jakbym mogl, pisze raczej niedbale, choc staram sie unikac banalow. tyle. pierwsza strofa ok, jak le mal zauwazyl jest taka sobie, ale moze kiedys cos sie z nia zrobi, tymczasem zgodzic sie moge ze na nie forma a na tak tresc ;) milo ze zgadzasz sie choc nie w 100% to zawsze w 4/6, a to juz cos :) Pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 dla mnie, końcowa zwrotka, to klamra zamykająca wiersz. ogólnie rzecz biorąc, nie przepadam za takimi enterowaniami, ale tym razem jestem na tak zdrówka Espena Sway :)
M._Krzywak Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak wyjasnilem Panu Sokolowskiemu, ten "manifest" byl napisany z jakiegos konkretnego powodu i w konkretnym celu, Ci ktorzy go czytali na innym forum zrozumieli ;) nie chce sie rozwodzic nad geneza, ale wazny jest taki autoironiczny wydzwiek tego wiersza. i nie bede sie upieral, tytul chyba jednak wyjasnia ta owa "subiektywnosc" stad Twoje rozterki chyba, ze nie wyznaczam nowej drogi, bo jakbym mogl, pisze raczej niedbale, choc staram sie unikac banalow. tyle. pierwsza strofa ok, jak le mal zauwazyl jest taka sobie, ale moze kiedys cos sie z nia zrobi, tymczasem zgodzic sie moge ze na nie forma a na tak tresc ;) milo ze zgadzasz sie choc nie w 100% to zawsze w 4/6, a to juz cos :) Pozdrawiam Nie, nie - chodzi mi o samo znaczenie słowa "manifest" - powinien on posiadac jakies założenia teoretyczno - literackie - czyli po prostu opisanie jakiegos wymyslonego przez siebie (grupe literacką) założenia (poetyki, kierunku). Bo każdy nurt - czy futuryzm, dadaizm, czyawangarde poprzedzał właśnie manifest. I tego się na gorąco czepłem. Samego rozumienia słowa w znaczeniu stricte literackim. I o tym myslałem klikając na wiersz i dlatego tak napisałem. To tak gwoli ścisłego wyjasnienia, ponieważ sam wiersz uważam za dobry i po ponownym przeczytaniu akceptuje ostatnia strofe, Czyli wychodzi już 5/6.
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak wyjasnilem Panu Sokolowskiemu, ten "manifest" byl napisany z jakiegos konkretnego powodu i w konkretnym celu, Ci ktorzy go czytali na innym forum zrozumieli ;) nie chce sie rozwodzic nad geneza, ale wazny jest taki autoironiczny wydzwiek tego wiersza. i nie bede sie upieral, tytul chyba jednak wyjasnia ta owa "subiektywnosc" stad Twoje rozterki chyba, ze nie wyznaczam nowej drogi, bo jakbym mogl, pisze raczej niedbale, choc staram sie unikac banalow. tyle. pierwsza strofa ok, jak le mal zauwazyl jest taka sobie, ale moze kiedys cos sie z nia zrobi, tymczasem zgodzic sie moge ze na nie forma a na tak tresc ;) milo ze zgadzasz sie choc nie w 100% to zawsze w 4/6, a to juz cos :) Pozdrawiam Nie, nie - chodzi mi o samo znaczenie słowa "manifest" - powinien on posiadac jakies założenia teoretyczno - literackie - czyli po prostu opisanie jakiegos wymyslonego przez siebie (grupe literacką) założenia (poetyki, kierunku). Bo każdy nurt - czy futuryzm, dadaizm, czyawangarde poprzedzał właśnie manifest. I tego się na gorąco czepłem. Samego rozumienia słowa w znaczeniu stricte literackim. I o tym myslałem klikając na wiersz i dlatego tak napisałem. To tak gwoli ścisłego wyjasnienia, ponieważ sam wiersz uważam za dobry i po ponownym przeczytaniu akceptuje ostatnia strofe, Czyli wychodzi już 5/6. to szczegolnie jestem uradowany:) a co tyczy sie "manifestu" to moze istnialaby taka mozliwosc zalozenia jakiejs szczegolnej grupy tworcow z ORG'a??!! tak sobie mysle, jest tu "u nas" wielu ciekawych poetow i warto by bylo zagospodrarowac ten potencjal:) albo stworzyc oddzielny portal lub w ramach tego zorganizowac?:) taka goraca mysl - zainspirowany Twoim postem :) Pozdrawiam :)
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale absynt brzmi bardziej deka-dencko ;) co do winka to jak najbardziej, wychylilbym chlodnego Tokaja ;) nie-poeta tez czasami powinien pogadac z psem :P Pozdrowki
kyo Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. serdecznie dziekuje Szanownej Poetce:) Pozdrowki :)
Rekomendowane odpowiedzi