Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Narody wybrane

Rekomendowane odpowiedzi

"Gott mit uns" na ustach, Maryja, krzyżyk srebrny.
Zabić Świadków Jehowy i Naród Wybrany,
wynieść rasę aryjską ponad lud wyklęty -
wszystkie społeczne wrzody, usłyszcie, Bóg z nami.
Wy nie z mojej wiary, nie znam waszego boga,
Pan mój, co stał się Żydem, dostałby trójkąty
znał Biblię, polityczny, no i ludzi kochał,
i nie był obłudnikiem z upadłej Golgoty.

Już skończył się Holocaust, już powstał Izrael,
zaś ci, co w Oświęcimiu swą skończyli drogę,
dawnych oprawców przyjmą w rajskim Jeruzalem,
na wieczność pozostając życzliwym narodem.

Rydzynki, 24-25 czerwca 2006 r.

"Pan mój, co stał się Żydem, dostałby trójkąty"

Chyba tróikąt, lepiej by było w rytmie, choć on w trzech osobach, wiem....

Fajnie napisane, niby politycznie poprawnie, ale przecież prawda nie ma polityczno-poprawnościowego oblicza.

Tak na mój rozum, to ta cała faszyzująca chryja ma mitologiczno-germańskie korzenie, i tam bym poszukał, to gott mit uns jest nieco późniejsze, ale nałożyło się na germański tryumf nad Rzymem, kiedy to germanie zaczęli przejmować rzymską organizację i wypełnili swoją treścią (siła, władza, dominacja). Przecież to oni wymyślili feudalizm i kontynuowali cesarstwo w tym co zwykle mamy na myśli myśląc: "Niemcy", choć Niemcy jako współczesne Państwo to wyrosło dość późno, staraniami Prus.......

Religia chrześcijańska była cesarzom narzędziem politycznym, a biskupi byli na równi z margrabiami i baronami i też musieli utrzymywać wojsko, i na wyprawy chodzili (dwa ramiona systemu feudalnego)....

Późniejsi bardziej byli skłonni nawiązywac do starogermańskiej pogańskiej tradycji (czy Wagnerowsko wydumanej mitologii), i zresztą tak to widział i Himmler, stąd idea Waffen SS, jako siły nie tyle niemieckiej co ogólnogermańskiej Europy (frankowie, longobardzi, fryzowie to też germanie, gallowie juz nie, to celtowie, ale jak zwykle w chorych wizjach też coś się może wymieszać i były też zarezerwowane miejsca dla dywizji angielskich waffen SS) . W tym nurcie i mieszczą się Neonazistowscy Słowianie, choc tu jest to przemieszane z państwowotwórczą rolą Prawosławia w Rosjii, ale współcześni "nasi" są bardziej "pogańscy" ..... jak zwykle w mentalności, czyli nie-uświadomionej chierarchii wartości symbolika może być nieco przypadkowa, ale zawsze jakoś historycznie uwarunkowana..... Dzisiejsi zachodnioeuropejscy "neo" bardziej też skłonni nawiązywać do rockowo-ludowego "satanizmu".

Gott mit uns tak, z tą Maryja troche mniej, nie wiem do końca jak z tymi krzyżykami, ale to nie do końca takie "narodowo katolickie" jak ci się (sądząc z tekstu kurysywą) wydaje......

Sława!

I pozdrawiam ;o)