Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ZA kATA ŻONY nie odpowiadam
choć też bym zgładził takiego gada,
ja tym się cieszę bo nie mam żony
kat niekoniecznie, ZAKATARZONY
w mokrą chusteczkę bez przerwy smarcze
a ja mu jeszcze nad uchem warczę
posłuchaj kacie, człowieku dobry
a może byś tak gdzieś jadu kobry
zdobył i zgładził mą kochanicę
człowieku, kacie na ciebie liczę
składając tobie to zamówienie
raz jeszcze proszę, przyjmij zlecenie.

P.S.
Jadąc tramwajem
nie próżnowałem,
zgładziłem żonę,
kochankę chciałem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Historia to całkiem na nowo spisana,
w której, to Pani... ginie z ręki Pana.
I choć Pan pośrednio maczał w tym palce
(z kochanką na kocu, z żoną na wersalce)
Niestety, wynikiem jest - zamordowana.

Więc, Wysoki Sądzie, prawdę tu wyłuszczę,
jako prawnik...głównie - Panu, krwi upuszczę.
Zapłaci mi słono - winien, czy niewinien...
Bo mnie, płacą wszyscy... i on też powinien,
... a zabił, nie zabił....niech ciekawi tłuszczę.

wniosek:

Gdy twoja chęć mordu nie spotka się z oporem,
wiedz, że jednym z wielu...stałeś sie potworem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ,, Pan mnie wysłuchał,  kiedy Go wzywałem ,, Ps 138    nie zostawił mnie  samotnym rozbitkiem  pozbawionym pomocy    cóż dla Boga  moje problemy kłopoty    ja  ja często zatracam się  w kłopotach  zapominając o Nim  a przecież…   Jezu ufam Tobie   będę pamiętał  nawet gdy…będzie dobrze  Ty zawsze słuchasz    7.2025 andrew  Niedziela, dzień Pański   
    • @KlipŚwietny. Pozdrawiam.
    • -Mistrzu, starszy bogaty, czy dorodny biedak? -Pieniądz nie dodaje sił i nie ujmuje lat, a tajemnice kuchni zna każda niewiasta, że bez jaj i słodyczy nie zrobi się ciasta.   Inspiracja: R. Baker: Wojny plemników.  
    • @[email protected] byłem wczoraj wieczorem. I nawet z biskupem uścisk dłoni.... Dzięki. Cześć.
    • @Jacek_Suchowicz Oczywiście masz dużo racji w tym co napisałeś, ale gdy wszyscy będziemy tacy sami i tak samo tworzący i odbierający poezję to mnie już samo to się nie podoba. Marek Żak napisał że jak zacznie czytać i wiersz jest źle zrymowany to dalej go nie czyta ja mam to samo co Marek ale z treścią bo najpierw emocje a potem zasady inaczej to dla mnie nie ma sensu, ale zgadzam się z tym że piękna proza jest poezją a chłopi Reymonta arcydziełem do którego wielokrotnie wracam. Nie tylko do książki ale i do filmów, choć w najnowszej wersji pomimo całej plastyczności utworu podkład muzyczny psuje mi odbiór bo jeśli byśmy mówili o kresach to jak najbardziej muzyka Ukraińska jest ok ale w tym przypadku gdy mówimy o wsi położonej pomiędzy Łodzią a Żyrardowem powinni twórcy czerpać inspirację z muzyki z tego regionu. Czy te wtrącenie jest na miejscu? pośrednio łączy się z emocjami na pewno muzyka ukraińska łapie ludzi za serce jest śpiewna jak cały ten naród ale w tym miejscu moje emocje jej nie trawią pomimo wpisania jej w poprawność kanonu pieśni ukraińskiej.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...