Wioletta_Szkaradowska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 lubię kiedy pomiędzy nami skrzypią płatki owsiane i kiedy budujemy z nich domy dla eskimosów wysuwamy chciwie języki i łapiemy białe gwiazdki, które spełniają spadające marzenia. a potem jak gdyby nigdy nic wsiadamy w dynię i oglądamy zorze polarne. wszystko jakby już kiedyś gdzieś było i nie było. [sub]Tekst był edytowany przez Wioletta_Szkaradowska dnia 27-12-2003 18:21.[/sub]
Anna_Tusk-Bieńkowska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 świetne te płatki owsiane:))
Dotyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "a potem jak gdyby nigdy nic wsiadamy w dynię i oglądamy zorze polarne. " świetne jak zwykle obrazki Wiolko. To "niebyło" zamierzone? pozdrawiam - Mirka
Winnie_Thepooh Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Prześliczna pierwsza strofa.Taka ciepła, mimo Eskimosów:) Druga oparta na konsekwentnie ciągniętej metaforze, ale "upadłe marzenia" ją psują. To całkiem inna bajka frazeologiczna, ta "upadłość". Gdybyś zostawiła "spadające marzenia" byłaby i konsekwencja, i przewrotka.To tylko przykład wyjaśniający różnice powstających pól skojarzeniowych. Nagły Kopciuszek w 3.(tak? czy dynia jeszcze gdzie indziej robiła za środek transportu?) nie podoba mi się zupełnie: uciekasz od pięknie bajkowo postrzeganej rzeczywistości w banalną po prostu bajkę. Szkoda. "Niebyło" za słabo uzasadnione, żeby je postrzegać inaczej niż jako błąd.
Wioletta_Szkaradowska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 dziękuję serdecznie za komentarze i wytknięcie błędu. Co do marzeń zastanawiałam się nad tym spadaniem i w zasadzie masz rację, zatem poprawiłam. Jeśli chodzi o kopciuszka to chwilowo nie jestem przekonana do zmiany bajki, zatem pomyślę jeszcze - chwilowo zostaje jak jest. dzięki i pozdrowionka
Rekomendowane odpowiedzi