egzegeta Opublikowano 19 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 zielono kolorowieje powieki przeciera zaspane wydobyta z zimowej zadumy marzenia ukwieca zawirowane ledwie rzuci ogniki feromonami łudzi uczuciom klamrę rozpina rumieńce na oczach budzi sercom dostraja rytmy z pąków wydobywa owoce radość dni utożsamia z nocą w odurzającym każe trwać splocie niestety dobiega jej czas - szkoda że odchodzisz tak wcześnie i zabierasz to wszystko bezpowrotnie, bezlitośnie - /wersja po korekcie/ 1
Jaro Sław Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Zastanów się, jaką rolę w tej formie ( czyli w tym wierszu) odgrywa rytm..... ma iść jak lekki taniec, bez potknięć, porywać do czytania następnej strofy (jak w ostatniej zwrotce) jak to zrozumiesz, będą z ciebie ludzie. Zawirowania, nawroty, zawieszenia, zdecydowane zmiany rytmu, derytmizacja... to dopiero jazda, ale naprzód trzeba się nauczyć podstaw.... dalej nie jest to sprawa ilości sylab, ale rozłożenia pewnego typu sylab, dalej nasz język ma akcent gramatyczny.... Generalnie rytm jest, ale czasem coś mu się dzieje niedobrego. Popracuj.
egzegeta Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Jaro Sław, dzięki serdeczne " ...ma iść jak lekki taniec, bez potknięć, porywać do czytania następnej strofy (jak w ostatniej zwrotce) jak to zrozumiesz, będą z ciebie ludzie." Ta uwaga/nauka jest dla mnie najcenniejsza. Dzieki stokrotne, ale chyba w tej materii - poezji - już ludzi ze mnie nie bedzie:-( Za późno, bo wiosna już dawno odeszła i młodość bez skrupułów zabrała. Pozdrawiam serdecznie
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Co jest, panie egzegeto, dla chcącego nic trudnego, serio:) Tym bardziej, że wcale nie jest źle - jest całkiem nieźle. Trochę pracy, a może być jeszcze lepiej. Pozdrawiam i trzymam kciuki za motywację;)
egzegeta Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 w trzech miejscach poprawiłem, na więcej mnie nie stać;-( Ale Dziekuję Wam serdecznie, bo to pierwsze krytyczne uwagi do mojej leciwej "twórczości". Pozdrawiam
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 No i jest lepiej:) Choć trochę szkoda, że już od drugiej strofki wiem, że będzie o wiośnie... ale to w gruncie rzeczy mało istotne - grunt, że perspektywy na przyszłość są, i to bardzo fajne. I przestań już z tą "leciwością" - korzystaj z internetowej anonimowości!:)
Rekomendowane odpowiedzi