Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Cóż można w takiej jak ty dziewczynie Dostrzec, prócz strugi na rzęs zasłonach, Skoro tak smutne dano jej imię, Kiedy w płacz wpadła, wychodząc z łona? Ja w tobie widzę, droga Dolores Pryzmat, na który niebo opada, By mnie zapoznać z każdym kolorem. Ledwie cię ujrzę - a żal postradam. Mień się na słońcu, plącz ścieżkę losu, Bez krzty litości świat z łez okradnij - To na ich nadmiar jedyny sposób. Tyś smutku panią, więc panuj nad nim.    
    • @UtratabezStraty Udało mi się przeczytać ... 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

oczywiście dostrzegam kilka niuansów, ale tak drobiazgowo analizować twój wiersz to chyba "zbrodnia" ...wiersz sam w sobie wybrzmiewa a nasze "wywody" zacierają mu jego magię.      Co do drewniaka ...ja również miałam takie, były niewygodne - pościerałam stopy ,..ale moda w danym czasie, nie dawała wyboru . Z perspektywy czasu sądzę iż byłam "więźniarką" wyznaczników, stylu. Snobem który cierpiał (bo bolały go stopy) a ja jak ten głupiec szłam z resztą by nie odstać... i o zgrozo  zostać zauważonym w innym "obuwiu" i ocenionym - przez lożę szyderców. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.... sprytnie określone... :)     Mądrzy ludzie mówią.. jesteś tym, o czym myślisz.    
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Sylwester_Lasota ... trafne podsumowanie... :)
    • @Nata_Kruk uwielbiam czytać na głos, nabierać "tempa" głosu zwalniać, ściszać jak to mówią..."deklamacją wiersza" .  Tu jakoś chyba nie bardzo wiem co "mówię".      ..."W czarne dziury powpadały proste słowa, nawet chciały gdzieś na boku być spisane, ale po co nadwyrężać gęsie piórko, przecież - ciszą - najwygodniej mieć gadane"...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...