jacek_sojan Opublikowano 2 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Wzrok się gubi w niebie bez skazy z bezmyśli wracam w koniec maja na brzeg rzeki w plusk ocienionych wód dąbrową w niej składam pacierz swój niedzielny z nazw ziół - takich pojęć co są jak plaster w niej - na wiatr uskrzydla liść kokorycz wonna strząsając kwiatów białe klosze czy masz podobne w swym pokoju w świecie w którym dotąd błądzę w zielony ślad wszechobecności sprowadzam szeptem imię twoje - konwalią dąbrowa spodem rozjaśniona ciemnieje nagle - przez trawy twoje ciało słońce przelewa w swym krysztale spojrzenie spod zamkniętych powiek wraca na brzeg i spada w wodę na dnie portret perłową muszlą połyskuje z oddali łąki niosą stukot - pociąg przetacza się w kierunku twoim i znów mknie czas zdążyć zdążyć
Jaro Sław Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tak trochę stylizowany na lata 70 do 90, ale przecież mogę się mylić....
jacek_sojan Opublikowano 2 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. daję głowę, że nic o tym nie wiem, bo dbałem o formę - a ta rodziła się z każdym wersem; nic nie stylizowałem nawet w myśli - ale kto wie - lekturowe pokłady w nas drzmią i czasami mogą w niekontrolowany sposób dać o sobie znać; czy to znaczy - że jest źle? J.S.
kalina kowalska Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Jacku - piękny z Ciebie marzyciel - jako adresatka chyba bym wymiękła;) jako czytelnik zwykły zająknę się tylko, że za dużo przyimków - przerywają 'potoczystość' myśli pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 3 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 kalina kowalska.; marzyciel jest na ogół człowiekiem mało praktycznym, co kobietom nie bardzo odpowiada, nawet kiedy same są bardzo praktyczne; ale jako marzyciel jestem dobrze zorganizowany, zwłaszcza kiedy chodzi o wyjazdy w góry :)); i - jak sama doświadczyłaś, złotouści to ludzie bardzo niebezpieczni, więc "nie wymiękaj" królowo, bo to nie ja mam rządzić Tobą, jeno abarot! :))) dzięki za miłe słowa, uwaga o przyimkach zostanie poważnie potraktowana; pozdrawiam lekturowo; J.S.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Cóż - po prostu jestem pod wrażeniem i dziękuję gorąco za to, że udowodnił mi pan jako jeden z nielicznych, że piękne i liryczne obrazy można tworzyć wierszem białym. Brak rymów rekompensuje mi całkowicie ogromna zręczność w układaniu słów. Autorowi - ukłon:)
jacek_sojan Opublikowano 3 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Bartosz Wojciechowski; dzięki, dzięki, odkłaniam się za wyrozumiałość, co do braku rymów; :)
jacek_sojan Opublikowano 3 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 mniszko.; naiwnie liczyłem, że "czepisz się" choć tego "pociągu", co to "przetacza się w kierunku twoim"; a "kryształy" łatwo się tłuką razem z "najpiękniejszymi obrazami"... np takimi: "moje ciało ma smak malin jak pieprz kuszące" pozdrawiam Lilith najpiękniej jak umiem; :)) J.S.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 magia, Panie Jacku, "magia" słów konwaliowo-"białych".
jacek_sojan Opublikowano 4 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Ach - Panie Dariuszu Sokołowski - czy można mówić o poezji tam, gdzie nie ma magii? pan to wie! i dziękuję! J.S
jacek_sojan Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 buźka ma smak...malin i pieprzu; wyrafinowany całus; jeszcze, jeszcze! :) J.S
Rekomendowane odpowiedzi