baron de Charlus Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 baron de charlus - czyli ja - jest bohaterem Prousta; dlatego jestem przez niego wymyślony. Ja toleruję - przecież zadaję pytania i chcę poznać Twój punkt widzenia. Twierdzę, że świadome nie przeczytanie takich autorów jak Dostojewski czy Proust, to zacieśnienie swoich horyzontów, a przynajmniej - nie poszerzanie; twierdzę tak dlatego, że powieści tych autorów są obiektywnie genialne; obiektywnie genialne, bo 1. problemy, o których tam mowa, są ponadczasowe, przyrodzone człowiekowi w ogóle 2. jeśli chodzi o analizę dzieła literackiego sensu stricto, to utwory obu twórców służą za przykłady pewnych zjawisk. Co o tym myślisz?
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Dzięki tylko to nie ja odrzucam tak sądzę przynajmniej - to coś we mnie napisałem, że chciałem i chcę i nie mogę czy ta "obiektywność" nie jest wmówiona? napisałem, że mogę tolerować nie akceptować podtrzymuję za jakiś czas, miesiące lub lata, wrócę do czytania Dostojewskiegio, do czytania Prousta - czy przeczytam? nie wiem będę się starał :)
baron de Charlus Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 sprecyzuj : "czy ta "obiektywność" nie jest wmówiona? napisałem, że mogę tolerować nie akceptować"
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Morena! do kuchni... chodzi o stan na dzisiaj dzisiaj nie akceptuję toleruję chodzi mi ogólnie - co rozumieć przez "obiektywny" jakoś mi się to ciągle kojarzy z "naukowym światopoglądem" podobno "jedynie słusznym i jedynym" dzieła sztuki wg mni nie są "obiektywne" albo są piękne dla mnie albo nie dzisiaj, tu i teraz są piękne albo nie czy można "obiektywnie" uznać, że coś jest piękne? czy można "obiektywnie" uznać, że coś jest brzydkie? np kobieta jeden powie - piękna drugi - brzydka jak noc
adam sosna Opublikowano 1 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 dzie wuszka Ty może wiesz "obiektywnie" co jest, a co nie piękne bo ja przejrzałem się w lustrze i "obiektywnie" orzekłem: obrzydliwy facet
Rekomendowane odpowiedzi