Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

trochę o rozwijaniu się ...

Marian Koń

Rekomendowane odpowiedzi

Miłość, tęsknota za ludźmi sztuk jeden lub kilka par naraz, tęsknoty za ciepłami różnemi, czy też często zauważalne, odrzucenie ze stada lub wręcz przeciwnie oddalenie samoistne i to chyba 91,8 % tematów wierszy na tym forum. Jednym słowem ubóstwo tematów porażające i tak czytając tego czy tamtego mało kto co robi by to zmienić, co z tego, że wiersze coraz lepsze jak o tym samym ??
Ja postanowiłem być poetą mrocznym, podejmuję próby pisania historii smutnych, tragicznych, czy też rodem z krainy grozy, dzięki temu unikam tematów powszednich. Idąc
wątkiem własnym doszedłem do wniosku iż „ograniczenie się” jest recepta na „ograniczanie się”.No zobaczmy co by było gdyby ten czy owa zobligowali się np. jestem poetą przyrodniczym, miejskim, wiejskim, urbanistycznym, psychologicznym, włóczykijem itp. itd. Narzucenie tych ram i trzymanie się ich pomaga wyjść z kolein utartych myśli, oczywiście co jakiś czas zmieniając dziedzinę.

pozdrawiam

Ale marianie weź też pod uwagę, że tragicznych historii było już chyba z milion i chyba każdy z tu publikujących ma na swojej liście jakieś mroczne wierszydła, więc jakby nie było jest to też dość często poruszany temat

jak dla mnie żadne nowatorstwo, jak się mówi że wątek śmierci jest w poezji nieśmiertelny

ale to tylko moje marudzenie

choć z drugiej strony po co komuś wypominać czy zabraniać pisania gniotów o miłości, tylko nasuwa się sugestia czy ktoś komuś każe je czytać

pozdrawiam

p.s. dla mnie ostatnio świetne śa wiersze o naturze

całe życie mam problemy z wyrazistym wyrażaniem swych myśli,
chodzi mi o trening w pisaniu, zakładam iż od jutra piszę przez miesiąc tylko o drzewach
to co różni nas od zwierząt to kreatywność i wyobraźnia,
więc naturalnym jest iż nie będę pisał tylko o brzozach, lecz świerkach, bukach, dębach,
ba z czasem sięgnę po jedną drugą książką co by pnistych tematów nie zbrakło,
następnym miesiąc piszę tylko o domach ...
w ten sposób rozwiajm się ...
tylko o śmierci nie mam zamiaru, na przykład uśmiech dziecięcy zbyt piękny by go pomijać ...

p.s. chyba o wszystkim już napisano, więc trzeba szukać nowych dróg pojmowania
by się jak najmniej powtarzać ...

pozdrawiam

... oczywiście panie Vacker,
ale ja podałem tylko jeden ze swoich pomysłów
który ma być jedną ze składowych procesu rozwijania się,
nic więcej, dzięki temu sposobowi zmuszamy się do zgłębiania dziedzin różnych,
bo poeta po pierwsze powinien być obserwatorem ...

pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poeta powinien. Ja również podałem jedną z dróg. Krótko mówiąc, zasygnalizowałem problem, nie napisałem dokładnie, o co chodzi; zamiast tego nakreśliłem zagadnienie mgliście, w sposób, który wyklucza nawet ogólne zrozumienie, co miałem na myśli.
Rozwijanie się jest pięknym hasłem. Zastępuje ono wiele treści, zwykle niewiele jej niosąc w zamian.
:)