Loverman Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ile głębi w tej czerni, Której tak się bałem Okno me rozświetla w pochmurnej przestrzeni Ja wpatrując się w gwiazdy oblepione ciemnością Stwierdzam, że nie mogę... Nic to już nie zmieni. I kładę pod młot, mych Kowalich skłonności Aksamit pióra mego i roztropne gesty Czarny blask ogarnął wszelkie moje słowo Oj! Strach mną zawładnął... Lecz czy przed ciemnością? Ja pragnę... Jest tyle świata do posmakowania! Raz wieczór przeraża innym razem młodość. A w mroku nie widać kiepskiego wykończenia, Więc pytam na przekór, bez wywnioskowania Lepiej widzieć całość Czy jasną cześć istnienia? Bo żyjąc długo z boku Tu, gdzie dźwięk pochłania... Mityczna pieśń bogów z hadesowej przestrzeni I w ciągu dni mych złotych i chwil marnotrawnych Widoku za mym oknem, na szczęście, nic nie zmieni. [sub]Tekst był edytowany przez Loverman dnia 15-12-2003 18:26.[/sub]
Klaudiusz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 podoba mi się.... ale ostatnia zwrotka taka chyba trochę już na siłę... (to odwołanie do mitologi, nijak się ma do reszty wiersza... i jakoś mi nie pasuje... )
Anna_Maria Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 mityczna pieśń bogów z hadesu? chyba z Olimpu -o ile dobrze pamiętam do Hadesu trafiali umarli za jednego obola... właśnie ta ostatnia zwrotka coś tu nie gra: a może by to lepiej brzmiało w takiej postaci? "Bo żyjąc długo z boku Tu gdzie dźwięk pochłania mityczną pieśń bogów przytłumioną czasem w ciągu dni mych złotych i chwil marnotrawnych widok z mego okna jest na szczęście stały"
Paper Monster Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo udany wierszyk. "Mityczna pieśń bogów z hadesowej przestrzeni" Fragment może moglby byc inaczej podany, ale do mnie przemawia. Przemijanie pragnien, oswojenie w ciemnosci, ktora zaslania niepotrzebne, tylko raniace drobiazgi oraz piekno ktore nie musi byc nimi znieksztalcane na sile. Tak to odbieram, ale oczywiscie to moja prywatna interpretacja! [sub]Tekst był edytowany przez Paper Monster dnia 16-12-2003 13:14.[/sub]
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 no tak - do ulubionych - narazie tyle jeszcze tu coś napiszę pozdr. W_A_R
Paper Monster Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Poczytalem forum. Nie ma sie o co zloscic moim skromnym zdaniem. jest pan w dwoch dzialach po trochu, czy kazdy moze poszczycic sie takim osiagnieciem?? :P Tutaj przynajmniej nie grasuje zlowrogie chamstwo, ktorego w tamtym dziale jest bardzo duzo (kazdy wie o co chodzi chyba). [sub]Tekst był edytowany przez Paper Monster dnia 16-12-2003 18:48.[/sub]
Rekomendowane odpowiedzi