Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W życiu jest coś lub ktoś co robi na nas wrażenie.
Nie znamy dnia, ani godziny, gdy nas zaskoczy.
Wśród deszczu, gorącego słońca,
Pod palmą lub w górach wspinając się na szczyt Zawratu.
Nie wiesz kiedy, nie wiesz gdzie
I to jest właśnie fajne.

Opublikowano

Ostatni wers rozbroił mnie! Nigdy nie myślałem o słowie 'fajnie', jako o bardzo poetyckim (moje prywatne poglądy) zabiegu.
Z drugiej jednak strony mogę interpretować zaistniałe słowo, jako środek kreujący bohatera lirycznego :)
Ech, gdyby nie ten ostatni wers.
Pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chyba nie byłaś dobra z geografii. Zawrat to szczyt, a wchodząc na Zawrat idzie się przez przełęcz zawracką. Można skręcić na zachód i iść na Świnicę lub na wschód i na Orlą Perć , ewentualnie na południe i wówczas dojdziemy do Doliny Pięciu Stawów Polskich. Pozdrawiam
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chyba nie byłaś dobra z geografii. Zawrat to szczyt, a wchodząc na Zawrat idzie się przez przełęcz zawracką. Można skręcić na zachód i iść na Świnicę lub na wschód i na Orlą Perć , ewentualnie na południe i wówczas dojdziemy do Doliny Pięciu Stawów Polskich. Pozdrawiam
...albo na północ do Hali Gąsienicowej...
Zawrat - wąska przełęcz położona w bocznej grani Tatr 2159 m n p m
tyle encyklopedia o istnieniu zawratowej turni wiem (uprawiałam wsp. górską) chyba, że wiersz o tym mówi.
Byłam dobra czy nie byłam dobra z geografii? Czy to ważne? EK
Opublikowano

Może lepiej - wyraziściej - by było temu tekstowi w kompresji haiku... Ale tak jest bardziej "arabsko", wypowiedź ma gest panoramy... no, rąbka panoramy, innej u każdego, i ten kawał przestrzeni, na którą można rzutować ciąg dalszy własnej.

Pozdrawiam.