Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Twórców współczesnych dialog z przeszłością

Sceptic

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to może metoda najszlachetniejsza, ale z braku czasu i niemożności całościowego ogarnięcia zagadnienia jestem zmuszony skorzystać z wiedzy forumowiczów.

Za kilka dni muszę wygłosić referat konkursowy na temat: "Twórców współczesnych dialog z przeszłością". Muszę w nim zinterpretować jeden wiersz poety współczesnego (kryterium: debiut po roku 1945). Obecnie myślę nad którymś z wierszy Bursy. Niestety - termin "poezja współczesna" jest bardzo szeroki i choćbym nie wiem jak bardzo się starał, nie zdołam objąć choćby nikłej części tej kwestii. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest mnóstwo wierszy, na które w swoich poszukiwaniach nie trafię. Zwracam się zatem z wielką prośbą do wszystkich, którym cokolwiek świta - podajcie autora i tytuł wiersza, który możnaby zinterpretować pod kątem dialogu z przeszłością. Najlepiej, by nie był to nikt ze "świecznika" (Szymborska, Herbert itd). Mogą to również być wiersze wasze lub waszych znajomych - warunkiem jest posiadanie przez autora choć jednego wydanego tomiku.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dzięki, panie Macieju, ale niestety - muszą być poeci, którzy debiutowali po 1945 :(

asher: jestem otwarty na propozycje, moze być i Bezet :) Nawet może wtedy miałbym biografię z pierwszej ręki no i - mam nawet w dom próbki panabezetowego pisma!