Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

kiedy miłości było tyle, a ty chcesz jeden tylko wiersz

Rekomendowane odpowiedzi

jak może być wiersz, w którym drzewa
i dom, płoty sadzone w ziemi są proste.

słowa puszczane jak mydlane zabawki
w kałużach dopiero nabierają kształtu

życia. Wszystko jest wyjątkowe i chce
robić z ciała długie krzaczaste badyle –

żeby bociany zmieniały czas i wymagania.
Nie sięgnie ptasi dziób, deszcz, jedność w

moich uszach widziana słodkim liźnięciem
jaszczurki. Nie wiem rozmnaża zmarszczki

na czole, szyi, dłoniach – miały trzęsącą się
miłość na kilka sposobów. Prowadzę kalekie

nogi, moje piękne kalekie nogi do bramy w
miejscu gdzie będzie ich miliony. Zacznie się.

No tu widzę oraz czytam, że znana Autorka, którą podziwiam również za urodę na równi z Bezetem, ale to nie Jej zasługa chyba jednak, nareszcie popisała się spojrzeniem dziecka na trudną rzeczywistość, jakby nie było.Te drzewa oraz płoty jak i mydlane bańki, niewątpliwie erotyczne dają skojarzenia, aczkolwiek krzaczaste badyle sugerują sprytnie o zamiłowaniu do doświadczonych panów. Co ja tu, a tu jaszczurki, co w literaturze antycznej uznane jest za przejawy orgazmów (ech, gdyby tak). Na koniec nogi umęczone dały znać o nich że, a jakże inaczej. Ech. Poczytam jeszcze, może coś rozsądnego przyjdzie do spleśniałej głowy. Ogólnie, pod Bezetem. Ech!

Regino, cieszę się że eksperymentujesz z formą, ale wydaje mi się że ta wersyfikacja, szczególnie na początku wiersza nie jest poprawna, nie wprowadza "nowych znaczeń" a jedynie utrudnia czytanie, coś bym tu pokombinowała :) poza tym zmieniłabym początek na : "jak może istnić wiersz" bo "być" brzmi dość tępo, jakoś obco. Oczywiście nie jestem wyrocznią, więc nie przejmuj się tym jakoś bardzo:)

tematyka aktualna także dla mnie:)

nie wiem

pozdr. a

Agnes wiem o co chodzi, ale z tym być dałam celowo, chociaż brzmi rzeczywiście sztywno:) dziękuję za wzgląd i dobre rady, jak zwykle można liczyć na Ciebie.

Panie Stefanie,
panu się zawsze erotycznie kojarzy, pan ma większą wyobraźnie niź ja, mówie to panu, pan niech bajki pisze:)

dziękuję za komentarze:)
Regina

przeczytałem już kilka razy, i kilka razy zgubiłem się w czytaniu; jest tak - że początek zaczyna się podobać do : "robić z ciała długie krzaczaste badyle"; z tym nie wiem co zrobić, jak przyjąć;
potem odnajduję się, zwłaszcza w pięknym zwrocie: "Nie wiem rozmnaża zmarszczki na...", ale "trzęsąca się miłość" wyrzuca mnie z wiersza, do którego w ostatnich dwóch wersach nie sposób powrócić; nierówny, już od tytułu rodzi wątpliwości o jego stronie artystycznej; J.S.