Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli:

maliny owoc
sok puszcza pod wargami
czerwone zęby

No, ale to znowu nie pejzaż, ani nie przyroda...
albo tylko:

maliny owoc
sok puszcza po wargami
mocno czerwony

lub:

maliny owoc
sok puszcza pod wargami
z krzaka zerwany

Opublikowano

to pierwsze dobre ostatnie nie, bo ty mówisz że zerwany,
mówisz tu o rzeczy oczywistej i czytelnika nie zaskakujesz, bo wiadomo,że musi być zerwany aby go zjeść Owoce maliny to też przyroda i u nas pełnia lata

Opublikowano

nie, co to znaczy ''sokiem się puszcza? W haiku nie chodzi o to że Ty
coś sugerujesz, bo jak by to było na fotografii?Widać tam że malina się sokiem''puszcza''?
Mozesz napisać ''plama z soku albo kropla soku

Opublikowano

no widzisz dobrze, tylko ja bym napisała owoc maliny(przestawione wyrazy)
Myślę,że pomału łapiesz,ale jak mówi tygrys_pietrek warto poczytać jest wielu
znawców i każdy ma swoją teorię,z czasem każdy wypracowuje sobie sam nie łamiąc przy tym podstawowych zasad

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W wielu współczesnych haiku występuje temat człowieka. Ogólnie przyjęto, iż takie haiku nazywa się "senryu", jednak po przeczytaniu wielu opracowań temat wydaje się bardziej skąplikowany. Człowiek jest też elementem przyrody ożywionej i jako taki występuje w wielu haiku japońskich mistrzów. Jest wiele zasad jakimi rządzi się haiku, dla jednych najważniejszym jest reguła 5-7-5, dla innych zgoła coś innego. Najważniejszą dla mnie zasadą jest by wiersz, był haiku. To prawda, że dla mnie istotniejszą rzeczą jest brak przenośni, antropomorfizmów, oszczędność w używaniu czasowników czy też przymiotników. Regułę 5-7-5 wielu współczesnych twórców uważa za anachronizm, ja nie będę namawiał do jej łamania, każdy autor musi wybrać właściwą sobie drogę. Najlepszym sposobem do poznania tego, co jest najlepszego we wspólczesnym haiku jest czytanie nagrodzonych wierszy w międzynarodowych konkursach. Barierą może być język, ale myślę, że dla młodych ludzi to już nie problem.

Na samym początku radziłbym przeczytać krótkie opracowania:
http://www.poezja-haiku.webpark.pl/coto.html
http://www.poezja-haiku.webpark.pl/jakpisac.html

Pozdrawiam
Jacek.