Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 światła kurtyna już dawno prolongujesz śpiewem w takt harmonii na cztery ja tańczę boso przytulam drzazgi odgrywamy tango nierządności wchodzę w ciebie fleksem -akcentuję akceptuje widz klaszcząc nie w porę dialogizujemy ja improwizuję ty się zapominasz wpychasz język tego nie było w scenariuszu - bądźmy przyjaciółmi –mówiłaś wczoraj po wagą swych słów gram ze słomą w butach choć boso łyso mi wyrwałem przez Ciebie włosy teraz gwaruję widz słyszy plebejski moralizuję twoje grubiaństwo pieszcząc wzrocznie smukłość wcielasz się będąc z wyższych sfer dbasz o twarz nie tylko na scenie zazdrość jest makijażem dla publiczności mówisz- Kocham tak jak wczoraj tak bezdźwięcznie milczę cisza osiada na oczach twarzach ktoś rozpoczyna owację ty rżysz z pod byka ja łzawię w ukłonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanislawa zak Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Maćku, teraz poznaję Cię, wena wróciła, wiersz Baaaardzomisie!!pozdrawiam ciepło z drzazgą w oku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nata_Kruk Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Macieju..cóż.. nie rozumiem tego .... widza, który snuje się przez całość...... Pozdrawiam..:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ano fakt że ostatnio mniej piszę ten wiersz taki po mojemu dzięki za odwiedziny pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a czego nie rozumiesz to z chęcią wytłumaczę!!! chodzi Ci konkretnie o znaczenie pojedyńczych słów, czy poprostu całość nie do ogarnięcia pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M._Krzywak Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Ten dramat przedstawia związek osobowy, tyle, że bez konwenjonalnych epitetów - za to już plus. A treśc posiada swój szyfr, to prawda, jednak wydaje się, że tutaj chodzi bardziej o gre między ludzką, między mężczyzną a kobietą. A dla ciekawszych - kilka dośc ciekawych rozwiązań poetyckich - mam wrażenie, że to jeden z lepszych tekstów P. Macieja. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 toś mi przywalił Panie Krzywak, laurka jakich mało ale bardzo cieszą takie słowa, jak jest odbiór to i się pisać kolejne bardziej chcę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nata_Kruk Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 całośc nie.. to gra pomiędzy kobietą i mężczyzną.. jak pisze Michał.. to jest ok...tylko ten widz...klaszczący nie w porę.... teraz gwaruję widz słyszy plebejski.......?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 teraz gwaruję widz słyszy plebejski==> ta fraza ma dawać kontrast do Pani z wyższych sfer i miała odzwierciedlać PLEBS czyli klasę robotniczą a do tego wątek gwary co by kierował peela bliżej wsi niż miasta chiałem przez to ucharakteryzować bohaterów sztuki, nadać im specyficzny kontrast pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudiusz Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 dialogizujemy ja improwizuje ty się zapominasz wpychasz język tego nie było w scenariuszu - bądźmy przyjaciółmi –mówiłaś wczoraj po wagą swych słów gram ze słomą w butach choć boso łyso mi wyrwałem przez Ciebie włosy teraz gwaruję widz słyszy plebejski moralizuję twoje grubiaństwo pieszcząc wzrocznie smukłość ten rgm jeszcze by uszedł, gdyby pozbawic go tych infantylnych "zabawek" ("dialogizujemy" - to ma być fajne, mądre czy śmieszne? bo sam nie chyba nie wymyśle :/ ) no i przydałoby sie przerzucic tekst przez worda (komenty komentami, ale w wierszach orty sąniezby pożadane) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Espena_Sway Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 o Maćku, i znów motyw tańca - bardzo mi się podoba :) i nie tylko to. wiersz ma specyficzny klimat - choć nie ukrywam że dużo mi dało Twoje wytłumaczenie powyżej. szczerze mówiąc to podziwiam osoby piszące tak długie teksty, bo wymagają precyji. brawo, udało się pozdrawiam serdecznie Espena Sway :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Nieśmiertelny Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Za długie... ja zabieram wspaniałą strofkę ze scenariuszem oraz końcówkę.. pozdrawiam /Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nata_Kruk Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Tali Maciej.... dzięki..:)....miłego wieczorku...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. najśmieszniejsze, że tekst przez worda przeszedł pomyślnie, dialogizujemy- nie ma być ani śmieszne ani mądre- to poprosttu neologizm, taki jak każde inne słowo, ja to widzę w ten sposób, że nie chcę powielać starych klisz, a to że się już komuś udziwnianie nie podoba, no cóż jednym to innym tamto pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. fajnie Cię Espena widzieć, zwłaszcza po tym jak ostatnim czasem odwiedziłem twoją stronkę, ciekawa , liściasta pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale przynajmniej coś znalazłeś, to także cieszy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. życzę również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudiusz Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a mój sie uparł i cały czas mi tę "charmonię" podkreśla :/ co do reszty otóz to - mnie sie akurat nie podoba - widac mamy odmienne podejście do "powielania schematów" dla mnie napisac w wierszu "rozmawiamy" to nie wstyd... natomiast "dialogizujemy" to właśnie dość prymitywny (i mało oryginalny) schemat... to tak jak z jazdą na rowerze: jedni uważają że oryginalny jest ten kto jadąc podskakuje albo nie używa siodełka... dla innych ten kto jedzie "tam gdzie nie jechal jeszcze zaden człowiek" co lepsze - ocenia historia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugen De Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 światła kurtyna już dawno---------------------- co dawno??? prolongujesz śpiewem w takt charmonii na cztery ------------- harmonii!!! ja tańczę boso przytulam drzazgi odgrywamy tango nierządności wchodzę w ciebie fleksem -akcentuję----------------------------akcentuję i potem akceptuje, że aliteracja? ale co ona daje? akceptuje widz klaszcząc nie w porę dialogizujemy------------------------poprawnie chyba dialogujmy1, jeżeli już! ja improwizuje ty się zapominasz----literówka - (ę) improwizuję wpychasz język----------------------gdzie? jak mówi? tego nie było w scenariuszu - bądźmy przyjaciółmi –mówiłaś wczoraj po-------- tutaj zostawione "po" ? wagą swych słów gram ze słomą w butach choć boso łyso mi wyrwałem przez Ciebie włosy teraz gwaruję widz słyszy plebejski--------------co plebejski? język, taniec(raczej widzi?) moralizuję twoje grubiaństwo pieszcząc wzrocznie smukłość------ wzrocznie, neologizm taniej maści! wcielasz się-jesteś z wyższych sfer------ wcielasz się? łóó! patrz: wół wcielił się w cielę? dbasz o twarz nie tylko na scenie zazdrość jest makijażem dla publiczności mówisz- Kocham tak jak wczoraj tak bezdźwięcznie milczę cisza osiada na oczach twarzach ktoś rozpoczyna owację ty rżysz z pod byka ja łzawię w ukłonie Generalnie na nie! Czy to jakaś podmiejska zabawa z "widzem" w tle? Macieju, no nie kumam! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tali Maciej Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a mój sie uparł i cały czas mi tę "charmonię" podkreśla :/ co do reszty otóz to - mnie sie akurat nie podoba - widac mamy odmienne podejście do "powielania schematów" dla mnie napisac w wierszu "rozmawiamy" to nie wstyd... natomiast "dialogizujemy" to właśnie dość prymitywny (i mało oryginalny) schemat... to tak jak z jazdą na rowerze: jedni uważają że oryginalny jest ten kto jadąc podskakuje albo nie używa siodełka... dla innych ten kto jedzie "tam gdzie nie jechal jeszcze zaden człowiek" co lepsze - ocenia historia :) za harmonię przepraszam, w orginale był "Badeon" ale zmieniłem nazwę aby czytelnik mógł się łatwiej domyślić, tu przyznaję mój błąd co do dialogizujemy, no cóż mamy inne spojrzenie estetyczne na słowo i każdy po części ma rację, więc tematu tak czy siak nie rozstrzygniemy a co do porówniania z rowerem, to już lepsze były dziurawe chodniki bo tu się mogę z tobą kłócić kogo zapamięta historia, czy jakiegoś Jasia wędrowniczka, czy powiedzmy jakiegoś rowerowego mistrza w skokach ze skał , ale to tak na marginesie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi