Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

nad stawem

Rekomendowane odpowiedzi

zapóźnioną nocą
jesienną to było
schodził księżyc łąką
wykąpać się w stawie

a za nim szły gwiazdy
panny świtezianki
nieśmiertelnie piękne
cichło najwyraźniej

zapomniałam kroków
bo z duszy ćmy złote
wszystkie mi do oczu
wskoczyły tak chciwie

ani się napatrzyć
nie mogłam do syta
ani napamiętać
manowcowcych nadziwień

03.12.2005.

Darku, jeśli władasz piórem, jestes mi bratem. A gdyby nawet tak nie było, to pewnie kochasz poezję.
Myślę, że łączy nas nas coś tak pięknego i wziosłego, że moglibyśmy darować sobie to: pan, pani - zgoda? :)
Jeśli zyskałam kolejnego czytelnika, to właśnie to jest dla mnie najwiekszą nagrodą :)
Ewunia - dziekuję. Dziękuję, za Twoje dobre serduszko :)

Jacku - masz na imię jak mój braciszek. Aj, mam sentyment do tego imienia.
W ogóle mnie nie było nad żadnym stawem. Znaczy byłam, tylko myślą. Pozdrawiam cieplutko :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kartofel? Baj, Iwono; myty Tymon owija blef o trak.  
    • @Angelika2929 bardzo ładnie, z żalem i tęsknotą. Wszystko jest w głowie i sercu - pozdrawiam ślicznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• wybieg    zatracić dla ciebie język i ślinę  materiał szorstki jak piasek a może  ostępy zwyciężające beton za murem    nie do sforsowania bezruch północy  ciężkich od ciszy powiek dzisiaj brzask  nie opluje nieba wszystkimi barwami    świtania smugi szorstkie jak piasek  innymi słowy na przeciw języka  którego nie słychać   
    • @violetta   Informacja Publiczna   Działka po pawilonie Emilia przy ul. Emilii Plater 51 w centrum Warszawy została wystawiona na sprzedaż. Licytacja odbędzie się już w grudniu.   - dach z pawilonu Emilia w Warszawie zniknął 14 lutego 2017 roku,   - Griffin Real Estate w tym miejscu planował budowę nowego wieżowca,   - obecnie działka w centrum Warszawy została wystawiona na sprzedaż.   Źródło: Internet  Autor: Sylwia Kowalska   Otóż to, pani Wiolu, postawiłbym w tym miejscu pomnik uczestnika Powstania Listopadowego - Emilii Plater i na tym to wszystko polega - niezależność artystyczna - tacy ludzie jak ja - nie mają żadnych szans z polityką i biznesem, dalej: przecież to jest miejsce w samym centrum Warszawy, zlikwidowałbym również parking obok Dworca Centralnego i w tym miejscu postawiłbym Centralną Fontannę, aby zarabiać - trzeba najpierw tworzyć magiczne miejsca - one będą przyciągać turystów, jak już pisałem: zamiast patelni (wejście do centralnego metra) - Centralna Piramida z literą - "M" - na samym szczycie, tam, gdzie teraz jest parking - syf - można byłoby wybudować estetyczny dworzec dla dalekobieżnych autokarów, można? Można! Miasto musi najpierw dać mi umowę o dzieło, potem: mój pomysł idzie dalej - do biurokratów, a od biurokratów idzie do architektów i od architektów do biurokratów i od biurokratów do urbanistów i od urbanistów do biurokratów i wtedy biurokraci powołują komisję konkursową...   Łukasz Jasiński 
    • Bóg kasuje w człowieku pamięć. Istniejemy przed założeniem świata, my tego już nie pamiętamy. To jest niekończąca się opowieść. Dlaczego snów nie pamiętamy? Dzisiaj mi się śniło, że pojechałam na Ukrainę, po co, później się bałam tam, uciekłam z powrotem do domu.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...