Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biegła. Dostała polecenie, więc musiała biec, chociaż serce tłukło się w piersi ze strachu. Brat powiedział, że im szybciej dobiegnie, tym szybciej skończy się wojna. Więc pędziła, na ile tylko mogły jej pozwolić jej chude, dziecinne nóżki. Mijała znajome zaułki, dobrze znane budynki. Tyle razy pokonywała z mamusią drogę z domu do babci, na Mokotowską. Ale wtedy wyglądało tam zupełnie inaczej. Nie było pyłu, gruzu, śmieci, szczątków mebli, drewnianych krzyży na środku drogi. Teraz w kamienicy babci stacjonowała podobno znajoma Stacha ze swoim oddziałem. Ma przysłać erkaem i granaty na Starówkę, na ich posterunek. Brat tłumaczył jej to długo. Miał wyjątkowo zakłopotaną minę, kiedy się dzisiaj rano odmeldowała. Bała się, że będzie chciał ją zatrzymać... Nie chciał, więc pobiegła.
Przytrzymała ręką beret, zeskakując z muru na bruk szerokiej ulicy Mokotowskiej. „Mama nie byłaby zadowolona, gdyby mi beret teraz spadł i gdzieś tu się zagubił.” – pomyślała z niepokojem, ruszając biegiem w kierunku kamienic. Mamę i młodszego brata zostawili w piwnicy trzy dni temu. Mama płakała. Dziewczynka niepokoiła się o nią. Taka była smutna, wcale nie mogła się uśmiechnąć, nawet, kiedy pomachała jej na pożegnanie. Staszek nie chciał powiedzieć, czemu mama ciągle płacze. Kazał siostrze uważać na apteczkę i nie zadawać głupich pytań. Chyba spodziewał się, że wie. Ale nie wiedziała.
Dostrzegła w chmurze pyłu sylwetki ludzi. Gasili pożar. Co się paliło, nie widziała z powodu dymu. Wiedziała jednak, że gdzie ogień tam najpewniej i kłopoty. Chciała się cofnąć. Zrobiła nawet kilka kroków w tył. Pomyślała jednak, jak Staszek pożałuje, że ją wziął do Powstania, jeżeli teraz wróci nie wykonawszy zadania. Przeżegnała się i ruszyła w kierunku płomieni.
- Jestem łączniczką batalionu „Miotła” ze Starówki! – zameldowała dziewczynka pierwszej napotkanej wśród dymu osobie. Żołnierz zmierzył ją spojrzeniem i otarł rękawem oczy. – Mam meldunek dla pani porucznik Czarnej, gdzie ją znajdę? – wyprężyła się i zasalutowała służbiście. Żołnierz uśmiechnął się drapieżnie.
- Czarnaaa! – krzyknął w dym. – Wiadomość ze Starówki!
Pani porucznik Czarna okazała się młodziutką dziewczyną, młodszą chyba nawet od brata łączniczki. Była brudna, poharatana na twarzy, miała kompletnie podarty mundur. Pod warstwą brudu i pyłu kryła się jednak twarz wyglądająca ładnie i dość przyjaźnie. Tylko oczy w poszarzałej twarzy błyszczały groźnie. Pani porucznik przeszyła małą wzrokiem.
- Co ten dzieciak tu robi, Jacek? – zapytała, niespodziewanie nieprzyjemnym, chropowatym jakby głosem.
- Jestem łączniczką. – dziewczynka znów zasalutowała. – Mam dla pani wiadomość ze Starego Miasta!
Pani porucznik roześmiała się zimnym, ostrym, nieprzyjemnym śmiechem.
- Kto by pomyślał. – prychnęła. – Niedługo mi tu przyślą granatniczy oddział niemowląt. No już się nie obrażaj łączniczko. – dodała, już przyjaźniej, na widok urażonej nieco miny dziewczynki. – Jak się nazywasz?
- Brat mi mówił, żebym nie ujawniała swojego nazwiska. – odpowiedziała dumnie mała. – Jestem łączniczka „Jaskółka”. To mój pseudonim konspiracyjny.
- Brat ci mówił... Jesteś siostrą Staszka Witkowskiego? – skojarzyła pani porucznik. – Poczekaj chwilkę mała! KRZYSIEK, NADZORUJ GASZENIE, JA MUSZĘ COŚ ZAŁATWIĆ! – wydała rozkaz, widząc zamieszanie wywołane jej odejściem.
- Ta jest! – usłyszała zduszoną odpowiedź. Wzięła małą łączniczkę za ramię i schroniła się z nią za mur. Zdjęła hełm z głowy. Niesfornie wymknęły się spod niego kosmyki jaśniutkich włosów. Dziewczynka patrzyła na młodą panią porucznik z zazdrością. Gdzie do tych szlachetnych rysów i pięknych włosów jej zadartemu nosowi, piegom i popielatym mysim ogonkom? Gdzie jej piskliwemu głosikowi do ostrego, metalicznego altu?
- To jesteś siostrą Staszka? Irenka Witkowska? – powtórzyła pytanie pani porucznik Czarna.
- Skąd pani wie... Ups! – dziewczynka chwyciła się za usta. Pani porucznik uśmiechnęła się krzywo. –Tylko niech pani oficer nie mówi w karnym raporcie... – przestraszyła się nie na żarty.
- Słowo, nie powiem. – roześmiała się pani porucznik. – Daj spokój z oficerem. Jak już ujawniamy nazwiska – jestem Baśka Czarnecka. – podała dziewczynce rękę w dziurawej rękawiczce bez palców. Irenka uścisnęła ją bez wahania. Jakie twarde były ręce żołnierza. A jakie chude dłonie dziecka wychowywanego w czasie okupacji.
- To z czym przychodzisz mała łączniczko?
- Mój dowódca prosi o pomoc, pani porucznik! Na Starym Mieście brakuje nam broni. Prosimy o erkaem i kilka granatów.
- Kurwa. – zaklęła porucznik Czarna, krzywiąc się. – Powiedz bratu, że mi właśnie spalili kwaterę i granatów nie mam żadnych, a moi genialni żołnierze zepsuli erkaem, bo nie mieli pojęcia jak go naładować. Niech, cholera, łączy się ze mną w żalu, że dostałam takich kretynów pod dowodzenie.
Irenka spuściła głowę. Nie wyszło. Misja się nie udała. Pociągnęła nosem. Staszek stwierdzi, że się do niczego nie nadaję. Każe wracać do piwnic. A mi się tam siedzieć nie chce...
- Cicho, nie rycz. – syknęła pani porucznik, trochę na wyrost. – Kto to widział, żeby się łączniczka mazgaiła? Dostaniesz broń dla brata. – dziewczyna odpięła klamrę od karabinu i przewiesiła go Irence przez ramię. – Co prawda to nie erkaem, ale w dobrych rękach rzadko chybia.
- Dziękuję pani porucznik. – dziewczynka stuknęła bucikami, zasalutowała i chciała odejść. Czarna zatrzymała ją jednak.
- Gdzie masz hełm? – spytała ostro.
- Nie dostałam.
- A opaskę?
- Zgubiłam po drodze.
Pani porucznik Czarna, znana z przywiązania do symboli, włożyła Irence na głowę swój hełm i oddała swoją opaskę.
- Uciekaj mała. – powiedziała nienaturalnie ciepłym głosem. – Uważaj na siebie.
Hełm zjeżdżał Irence na oczy gdy biegła z powrotem do brata, z przyciężkim karabinem na plecach.
Pani porucznik Czarna po kilku godzinach zmuszona była ewakuować kanałami swój oddział z Mokotowskiej na Starówkę. Inne przejścia były na tyle niebezpieczne, że nie mogła ryzykować. Postanowiła przy okazji zajrzeć do Stacha, sprawdzić jak ma się mała „Jaskółka”. Długo wyrzucała sobie, że nie dała dziewczynce eskorty na drogę powrotną. Miała nadzieję, że mimo wszystko nic się jej nie stało.
Czarną zaskoczyły gruzy trzech kamienic, które jeszcze wczoraj widziała całe. Kazała oddziałowi przeszukać ruiny w poszukiwaniu broni, jedzenia czy prowizorycznych opatrunków. Sama powoli i niepewnie zbliżyła się do leżących w pobliżu ciał. Co chciała zobaczyć? To jasne, że trupy „trupich główek”, parszywych szkopów z cholernego SS. Nie zobaczyła.
Cywile. Wyraźnie widać było – troje starszych ludzi, niemowlę i mężczyzna – inwalida bez nogi. Parę kroków dalej ciało dziecka. Na oko dwunastoletniego.
- Kurwa mać. – zaklęła zimno. Nienawidziła takich widoków. Podeszła bliżej. Nie wiedziała co ją pchało tam, gdzie iść teraz nie powinna. Oblał ją zimny pot. Na bruku leżała Irenka Witkowska.
Podbiegła do niej szybko. Dziewczynka podniosła głowę. Żyła. Twarz miała poszarzałą z bólu, nogę zdruzgotaną pod gruzem, ale żyła.
- Irenka! Boże, co się stało?!
- Nie wiem, pani porucznik. – odpowiedziała słabo dziewczynka. – Tak jakoś wyszło.
- Ciii, nie mów bo się męczysz. SANITARIUSZKA! ŻWAWO MARYSIA, cholera jasna, nie wygląda to dobrze...
- Jakoś tak się złożyło... – odezwała się cichutko Irenka. – Ale doniosłam karabin. Staszek się ucieszył.
Panią porucznik coś złapało za gardło. Daremnie walczyła z napływającymi do oczu łzami. Daremnie tłumaczyła sobie, ze Marysia coś jeszcze zaradzi. Wystarczająco wiele razy widziała ludzi umierających, żeby zauważyć, jak koszmarnie powolnieją ruchy i mowa „Jaskółki”.
- Proszę nie płakać, pani porucznik. – szepnęła Irenka z uśmiechem. – Kto to widział, żeby się żołnierz mazgaił.
Nadbiegła sanitariuszka. Miała wylęknione oczy.
- Marysia, jesteś wreszcie, rzuć na to okiem, noga jest zdruzgotana, ale może jakoś... – wyrzuciła z siebie Czarna, łapiąc Irenkę za rękę. Dłoń dziewczynki była zimna, pani porucznik nie zwróciła jednak na to uwagi. Sanitariuszka pochyliła się nad piersią dziewczynki. Pokiwała smutno głową.
- Pani porucznik...
- NO ZRÓB COŚ DO CHOLERY!
- Pani porucznik, ona nie żyje.
Pani porucznik Czarna po raz pierwszy zwątpiła w sens Powstania. Irenka Witkowska „Jaskółka”, łączniczka batalionu Miotła uśmiechała się słodko.

Opublikowano

"Basik" jednoznacznie kojarzę z jedną z moich ulubionych książek - "Kolumbowie". zgadłem? :)

jeśli chodzi o samo opowiadanie, trudno się wypowiadać. nie stanowi ono jakiejś całości, wygląda raczej jak wyrwany fragment z większego tekstu. tutaj można tylko zobaczyć feministyczne nastawienie autorki (nie oceniam, tylko stwierdzam).

Opublikowano

Zgadłeś. Dostałam po niej imię i sama przyjęłam pseudonim.
Nastawienie feministyczne... Hmmm... Mogłabym dyskutować, ale łatwiej się "wczuć" w osobę tej samej płci:).
To jest większa część całości. Może zamieszczę jeszcze inne jej części:). Dzięki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podziwiam. Naprawdę. Wzruszyłam się, jak zresztą przy większości Twoich tekstów. Czuć, że na temat II wojny światowej mogłabyś pisać, pisać i pisać... A ja czytać, czytać i czytać... Nastrój, klimat są po prostu wspaniale zbudowane.
Czekam ze zniecierpliwieniem na więcej Twoich opowiadań :)

Opublikowano

Swietne opowiadanie z zakonczeniem powalajacym na kolana i dlugo trzymajacym w tej niewygodnej pozycji...
Taka tematyka ewidentnie Ci pasuje, ale nie daj sie zaszufladkowac.
Czy nie sadzisz, ze "Pani porucznik" pojawia sie zbyt czesto??

Opublikowano

Porucznik, Czarna, Baśka, Czarnecka itp. Trzeba kombinować

Baśka w rękawiczce bez polców... - Ciekawa postać. Samo tak wyszło, czy było to zamierzone utozsmanienie sie z bohaterką?