Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(wspomnienie z dzieciństwa na Białorusi)

urosłem z plewy
ziarno zabrała obca ojczyzna
chwasty miejscowe w mojej nie mojej ziemi
wyrywano z korzeniami
język nie wiedział dlaczego nie mówi
modliłem się wprost do nieba
w świątyniach gniły księgi

losu nie wyrwali
rodzice ukryli w sercu

Opublikowano

Księgi, korzenie, ojczyzny, ziarna i ziemia — standardowe spatetyzowanie tekstu. A niech sobie nawet będzie patetycznie, tylko czemu operować takimi pojęciami, jakimi posługiwali się sto lat temu i więcej? Nie dla mnie.

Pozdrawiam. // 51

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Maciek.J nieczyste „ sumienie Sowietów”? Zaufanie ich azjatyckiej, podstępnej mentalności było jednym z kardynalnych błędów władz Powstania, ba, liczyliśmy ( jak zwykle ) na wsparcie aliantów z Zachodu, a finalnie przy stracie ok.200.000 istnień czyste sumienie decydentów z AK też pozostaje pod znakiem zapytania - mało tego, przeciwstawiliśmy się zakazom rządu londyńskiego, trwoniąc jego autorytet oraz przyśpieszyliśmy sowietyzację Polski ):, owszem, Hitler tak czy siak chciał uczynić z Warszawy Festung Warschau, ale może wydarzyłby się inny pretekst do oporu, niekoniecznie w otwartym ogniu nierównej walki, ( choćby przy pomocy akcji dywersyjnych…) 
    • @Stracony Nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy. Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy i pomrzemy bez rutyny...   Jak pisze Pani Klasyk. Pozdrawiam. 
    • czy pary będą w raju po ludzku myśląc - będą czy będą kochać w maju miłością seksu pełną   lecz tam materii nie ma  więc nie ma ciał i pieszczot i nie ma też spełnienia choć ludzie tutaj wieszczą   czy można wyobrazić to piękne czyste szczęście bez najdrobniejszej skazy i takie beznamiętne :)))  
    • @FaLcorN Przeczytałem z przyjemnością, pozdrawiam. 
    • @KatalinaKab kapitalny przykład, jak globalne napięcia geopolityczne stają się źródłem kapitału spekulacyjnego.   Wojna, niegdyś straszna tragedia, dziś bywa przedstawiana jako okazja inwestycyjna /kasa za wojnę -- za śmierć i cierpienie/ vide: Ukraina. Warto się zastanowić, gdzie przebiega granica między analizą a normaliacją przemocy jako narzędzia wzrostu gospodarczego. Lapidarnir rzecz ujmując można stwierdzić, że świat balansuje między odstraszaniem a prowokacją -- III wojna światowa nie jest nieunikniona, ale coraz mniej niewyobrażalna.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...