Tomasz Pietrzak Opublikowano 14 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 W niedzielne popołudnie usiadłem jak zwykle na werandzie, na stoliku leżał Ulisses Joyca z zaznaczonym fragmentemTrzymaj się teraźniejszości, tego tu, przez które cała przyszłość przelewa się do przeszłości. Kubek kawy tworzył senną mgłę wokół mojej twarzy. Powietrze było przesiąknięte zapachem dorszy, kutry wypływały w ostatni dziś rejs. Pani zza płotu (ta co nigdy nie odpowiada dzień dobry) skończyła właśnie pracę w ogrodzie. Powiązała cztery pory roku w stogi, w obawie przed chłodem, wysprzątała dom z obcych kurzów. Jej wysiłek już spoczął. Sąsiad z domu, z niebieskim kogutem na dachu usiadł przed domem z tarczą słonecznika i gazetą w ręku, próbując nazwać świat normalnym. Na ulicy jakiś grajek wygrywał Kształt mojego serca, kiedy słońce chyliło się już w pokłonie innej części świata. Spokojne fale wygładzały brzeg, w oddali odezwały się dzwony wzywając na mszę. Nastał zmierzch, a razem z nim przez moje palce przelała się teraźniejszość, czy można chcieć więcej?
Michał Barański Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 mogę się mylić, ale dla mnie brzmi jak proza. pozdrawiam.
Panna Cogito Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 bardzo liryczny tekścik:)super!
Julia Valentine Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 bardzo dobry ten tekst, ma swoje świetne momenty, ale mimo wszystko, dla mnie, to proza poetycka pozdrawiam serdecznie brak tu, wg mnie, sensownego podziału na wersy; narracja jest bardzo prozatorska
Tomasz Pietrzak Opublikowano 14 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 tak, to jest proza poteycka i taki był mój zamysł aby wprowadzić narrację poetycką i trochę poopowiadac, co do wersyfikacji, wiersz cały czas w szlifach dziekuję za komentarze
Rekomendowane odpowiedzi