Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-nie patrz tak na mnie! wiesz, że tego nie lubię! no co? głuchy jesteś?
książka przeleciała przez horyzont i uderzyła w nieopodal stojące wiaderko. czemu książka i czemu wiaderko, pytasz? nie wiem? nie pytaj. sam nie wiem,skad przyszło i dokąd poszło... wychowaliśmy się na ziarnach błędów, które sami popełniamy.

rzucało nim jak kotem, po nieświeżym mleku. mało co nie zabrudził swoimi ekskrementami całego świata. przez wrodzoną ostrożność poszedł w stronę tego niebieskiego koloru nad nim - w sumie tak źle i tak niedobrze.
jedno tylko słyszał:
- a może w tą stronę? sądzisz, że się nie zorientują?
i pomyśleć za jakie grzechy, wpędziliśmy Boga w pułapkę wiary.

- pamiętam, on miał takie śmieszne uzębienie.
- przecież on nie miał zębów!
- jak to?
- normalnie, słowa nie mieściły się mu w ustach, najpierw wypadały pojedynczo, później już szturmem, z całą swoją nachalnością - (z przekonaniem o swoich racjach) wiesz taki słowny totalitaryzm.
- a co było później?
- (filozoficznie) póżniej, było później.

do snu układamy śmieszne wzory - łóżko, poduszka, pościel, pokój.nigdy nie dowiemy się kto, rozpisał matematykę snu - arytmetyka marzeń i prosta kalkulacja przebudzeń. poeci wolą spać w leniwej sadzawce łez, z ręką w gwiazdach. sami piszą sobie kołysankę na odchodne. później, znajdują odbicia ich stóp na śliskich parapetach.
sny budzą się przeważnie na powiekach.

gdyby życie składało się z trzydziestu wypowiedzianych słów,z pewnością siedemdziesiąt pięć procent z nich byłyby to wulgaryzmy; dziesięć - radość; dziewięć - propagandowe życzenia na nowy rok, święta, urodziny; pięć - smutek i krzyk; jeden procent - poświęciłoby się miłości; zawsze temu, co najważniejsze poświęcamy zbyt wiele uwagi, a zbyt mało czasu. na szczęście to zimna kalkulacja, na szczęście wyrazy miłości nie mieszczą się w słowach.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jest tych kilka zdan, które mi się podobają, nawet bardzo. Kapuściński powiedzial, ze w każdej książce jest jakieś ważne zdanie, cytat w Twoim (wcale nie długim) jest ich nawet sporo :) Co do tekstu to czytaj staranniej bo zapomnasz o dużysz literach po kropkach. Fajnie opisujesz rzeczywistość, może czasem za mało doslowności.
Opublikowano

zupelnie wyjatkowe!

jestem pod wrazeniem i pelna podziwu dla tych nieslychanych przestrzeni, ktore gdzies tam sie musza znajdowac w tobie.

wypisz je z siebie! duuuuzo chce czytac - takich wlasnie! :)

Opublikowano

no i bardzo ładna kontynuacja! ostatnio bardzo podobne rzeczy przychodzą mi do głowy i zastanawiam się czy ich nie zacząć spisywać?:)
hehe, wiedziałam ,że jak zrobisz cykl to fajnie wyjdzie:) słuchaj mnie a będzie dobrze:))))hihihi, ale rzadko mnie słuchaj:))))
pozdrowienia w sposób bezsensowny ślę:)))