Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś
głębia to dramat
soczystych soków ukłucia
jak brzmiący bas

czy stracę kontrolę?
próbuję kolejny raz
wyjść
i dać
smak słów

jedni się tym żywią
to czas, w którym świecą gwiazdy

a ja powstrzymany
idę 
nie próbuję wyjść poza
przechodzę przez to
i tracę czas

a powieść trwa
złożona. 

Opublikowano

@Posem

Jest w tym wierszu napięcie i melancholia. Świetnie oddany stan zawieszenia - z jednej strony chęć wyjścia do świata ze „smakiem słów”, z drugiej blokada. Bardzo podoba mi się ten gorzki kontrast między momentem, „w którym świecą gwiazdy” dla innych, a cichym „przechodzeniem przez to” podmiotu lirycznego, który czuje, że traci czas. Piękny, bardzo refleksyjny tekst, z którym łatwo się utożsamić w chwilach zwątpienia.

Opublikowano

@Berenika97 Wypadałoby coś jeszcze od siebie dodać, lecz wtedy zepsułbym Wasze interpretacje, czy po prostu Wasz przekaz wiersza, a ja lubię jak ktoś inaczej patrzy na mój wiersz. To jest tak jak piszesz Berenika, tylko chodzi o złość. Ja wiem, tego nie widać, jednak chodzi  o to, by go stłumić w sobie. Miałem akurat kiepski dzień i ciężko mi się czytało książkę przez to. W ogóle nie mogłem się skoncentrować. Odkładałem, to wracałem do czytania i przez złość nie mogłem. No i koniec wiersza, to że książka jest "złożona" i czeka na przeczytanie. Ja wiem, że to może zepsuć Was odczyt, ale nie miejcie mi tego za złe. Bardzo lubię Wasze komentarze i inne spojrzenie na wiersz. Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Posem

Nie ma sprawy! :) Już dawno pisałam, że każda interpretacja czytelnika jest dobra, bo on czuje tekst przez swoją wrażliwość i życiowe doświadczenie. Przecież czytam też wiersze autorów, z którymi nie mam kontaktu i mieć nie będę. Odbieram je po swojemu i nie zastanawiam się, co "autor chciał przekazać" , bo tego się nie dowiem. W tym momencie ważne jest moje odczucie. 

Pozdrawiam serdecznie. :)