Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LessLove

Bardzo dziękuję!

Dziękuję za tak piękne rozwinięcie tego obrazu - dom materialny i dom duszy to naprawdę trafne uchwycenie tego, o co mi chodziło. Kobieta rzeczywiście dźwiga oba te domy naraz- ten, który trzeba posprzątać i utrzymać w rytmie, i ten niewidzialny, zbudowany z cierpliwości, troski i czasu dla bliskich. A poezja i modlitwa to chyba jedyne chwile, kiedy oba domy na moment się spotykają. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

Opublikowano

@Posem

To chyba dobry znak, że wiersz da się czytać na wiele sposobów. :) . Dziękuję, że wracałeś do niego tyle razy - to dla więcej warte niż jedno szybkie przeczytanie. I wiem, że Twoje wiersze nie zawsze dobrze odczytuję, ale to w poezji jest oczywiste, że jest tyle interpretacji, ilu czytelników. 

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

@LessLove

To ogromnie wzruszające, że wiersz przywołał wspomnienie o Babci Elżbiecie - i chyba to jest najpiękniejszy dowód na to, że da się nosić oba te światy naraz, bez rozdarcia, o którym pisałam.

Dziękuję, że się Nią ze mną podzieliłaś - to piękne, że kochasz Ją tak bardzo do dziś.

Moja Babcia Maria zawsze miała czas dla mnie, i na to, aby najpierw pięknie opowiadać o Bogu a gdy byłam starsza - czytać fragmenty z Biblii. I też ją kocham bardzo, bardzo mocno. Odeszła za wcześnie!  Pozdrawiam. 

@Posem

Dzięki wielkie za tę rozmowę i za wytrwałość, mimo zmęczenia :)

A co do porównań - nie byłabym taka pewna, każdy pisze po swojemu i to jest w tym najpiękniejsze. Dobrej nocy i pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

@Berenika97 znakomity wiersz 

Znakomity 

A wiesz co w tajemnicy Ci powiem że we mnie mieszka Anna i Lucyna 

Anne kocham 

Lucyny trochę się boję 

Czasami się zastanawiam ile jest Renaty w Renacie czy ona jeszcze ogóle istnieje 

Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Gosława

Bardzo dziękuję! 

Anna do kochania, Lucyna do oswajania - to chyba naturalne, że jedną łatwiej przyjąć niż drugą.

A pytanie o to, ile jeszcze jest Renaty w Renacie, zostawię bez odpowiedzi, bo chyba tylko Ty ją znasz - ale mam nadzieję, że jest jej więcej, niż Ci się teraz wydaje. :))) 

U mnie proces następuje w kierunku Marii :)))  Serdecznie pozdrawiam. :))))