Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zatoczony krąg,
zaklęć kilka stopni,
pośrodku płomień niegasnący,
podwójną duszę strzegący.

Nadchodzi strzyga,
żywa czy też martwa?
Pochowana twarzą w dół,
wydająca dźwięki udręki.

Chochoł wyłania się z lasu,
z wąpierzem tańczy walca -
raz dwa trzy,
raz dwa trzy,

Zaraza pije z krwawego kielicha.

Dzieci tańcują,
z drugiej strony kogoś przywołują.

Zmora nadlatuje,
we śnie oczy kłuje,
siada okrakiem,
ciężarem ludzi dręczy.
Męczy i jęczy.

Kroczy drogą ta ostatnia,
dźwigająca kosę w ręku,
żnąca zboże,
robiąca fikołki na polu.

Południowa.
Ostateczna.
Śmiertka.

Mój ojciec i matka,
stworzenia i snu zagadka.

Edytowane przez Mel666 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka mrok nie jest zły. Możemy nauczyć sie żyć w nim zgodzie. Wtedy mamy szansę na osiagniecie spokoju.

@LessLove nawet nie tyle bać, ale możemy sie nauczyć żyć obok siebie. Jesteśmy w końcu jednością. Początkiem i końcem...przynajmniej ja tak to odbieram.

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka Zlo w 'Mistrzu i Małgorzacie' pełni funkcję niemal oczyszczającą, bo to właśnie brak konfrontacji z prawdą – nie sam diabeł – jest prawdziwym zagrożeniem. I starałam się żeby tak samo było w moim wierszu. Co do Biblii..oczywiście że bez dobra nie ma zła i odwrotnie. Wszystko się przeplata

Edytowane przez Mel666 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Mel666  trafne!

@LessLove 

mam taką teorię - nie będę się przy niej upierała

jeśli jesteśmy stworzeni na obraz Boga, zło jest energią uwalniającą się podczas konfrontacji z Nim- ponieważ jesteśmy podobni, a równocześnie nie jesteśmy w stanie uznać swojej znikomości 

energia pozostaje w Bogu,

w nas i w tej relacji- i to jest dobra energia 

a jej nadmiar 

abstrahuje i materializuje się- to pycha, upór, niefrasobliwość- zła energia

Opublikowano (edytowane)

@Mel666 Siostro cóż za mocny tekst. Mamy tu całe słowiańskie piekło. Nie wiem czy starczy mi odwagi na pełną interpretację:) Sam tytuł  w nawiązaniu do całości jest bardzo ciekawy - raz dwa trzy, ktoś patrzy ( super kontrast ). Pojawiają się wszystkie straszydła, jakby zostały wypuszone. Zaczyna się dosłownie od rytuału-" zatoczony krąg, zaklęć kilka stopni". Dalej dadchodzi strzyga.. itd tu mamy klasykę .

Zatrzymało mnie tu chyba najbardziej " dzieci tańcują, z drugiej strony kogoś przywołują ". Według wierzeń słowiańskich taniec dzieci w nocy to bardzo zły znak. Dzieci są istotami o czystych duszach i sercach, są narażone , że łatwo je mogą przejąć demony. Z kolei z drugiej strony były też uważane za swojego rodzaju medium, łącznika. Według wierzeń  słowiańskich dzieci do 7 roku życia " widzą " to, czego nie widzi dorosły człowiek. 

Tu dzieci przywołują duszę zmarłych, demony i duchy przodków. To właśnie dlatego po ich tańcu wchodzi Zmora i Śmiertka bo odpowiedziały na zawałanie.

O całości....

Dla mnie ten wiersz jest o tym, że wielu z nas ma " zatoczony krąg " . Prędzej czy później, gdy wyjdą na jaw rodzinne historie i tajemnice itp. to będzie to  ten moment  - raz dwa trzy, ktoś patrzy.

Bardzo twórczy wiersz ! 

Siostro...z-a-c-h-w-y-c-a-s-z

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@wiedźma Siostro bardzo dziękuję za tą interpretację.  Tytuł od początku miał być zawieszeniem...kto patrzy...my? Czy ktoś inny? Pięknie też uchwyciłaś motyw kręgu. Dla mnie to nie tylko krąg zaklecia, ale i pamieci, tego co dziedziczymy i co wraca. Także krąg obrzędow i tradycji, których powinniśmy się trzymać. 

@wiedźma 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

dziekuje!!!!!