Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

In fuco incrociato

Potop

I wbrew powszechnej legendzie -

to tak naprawdę: to po prostu pięć i to

najazdy

iście: agresywne - ataki 

Rosjan i Kozaków i Rusinów i Szwedów 

i jeszcze elementy wewnętrzne:

zdrajcy 

i po dekadzie świętego odpoczynku -

Turcy i Tatarzy i Turcy - amen.

Trzy Rozbiory

najazdy 

Rosjan i Kozaków i Rusinów i Austriaków -

Węgrów i jakichś - jak ich zwał kał -

Prusów 

i po dekadzie świętego odpoczynku -

dwie: autonomie - amen.

Druga Wojna Światowa 

najazdy 

Rosjan i Kozaków i Rusinów i Niemców -

Słowaków 

i już wreszcie mamy:

Trzecią Rzeczypospolitą Polskę -

narodowoludową - amen.

Epilog

Tajny Ruch Oporu 

nawiązuje: iście do iście - wiekopomnej

tradycji 

Chorągwi: Elearskiej - Lisowczyków,

Oddziału Wydzielonego Wojska Polskiego,

Narodowej Brygady Świętokrzyskiej

i działa na tyłach,

natomiast: wy - hurmem na złotogłową 

i niechaj będzie wieczne - amen.

Łukasz Jasiński (listopad 2025)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Wiesław Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@violetta

Nie, proszę pani, gram po prostu w polityczne szachy: w tej sytuacji geopolitycznej najważniejszy jest sojusz wojskowy z Rosją lub Turcją i Francją jako przeciwwaga wobec Ukrainy, Izraela i Niemiec, de facto: Chazarii (nazistowski banderyzm), Azraela (nazistowski syjonizm) i Prus (nazistowski rewizjonizm) - proszę sprawdzić na internetowej Wikipedii, jednocześnie: widzę możliwość sojuszu wojskowego z wrogiem przeciwko wspólnemu wrogowi - Polska z Izraelem bez problemu mogłaby zmienić władzę u wschodniego sąsiada z bardzo wiadomych przyczyn.

I dla przypomnienia: od samego początku apelowałem publicznie, aby Polska pozostała neutralna w sprawie wojny na Wschodzie Europy, także: głosowałem przeciwko wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, byłem przeciwko wspieraniu Ukrainy i stanąłem po stronie ofiar - Libii, Palestyny i Iranu, więc: mam czyste sumienie i nie mam żadnego obowiązku brać odpowiedzialności za wybory innych osób.

Łukasz Jasiński 

@Somalija

To prekursorzy Służb Specjalnych 

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Porządek zrobią Niemcy, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej i Rosja, a Polsce pozostanie niemiecka lub rosyjska autonomia - taka jest wola filozofa uniwersalnej miłości - Jezusa Chrystusa.

I winny takiej sytuacji jest nie kto inny jak Święty Naród Polski: z niewoli Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich i Układu Warszawskiego wybrał niewolę Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Paktu Północnoatlantyckiego i Unii Europejskiej, realną wolność Polska miała od tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego trzeciego roku do dwutysięcznego dwunastego roku - około dwadzieścia lat.

Chyba, że Konfederacja Wolność i Niepodległość, Konfederacja Korony Polskiej i Konfederacja Słowian Pogańskich stworzą Zjednoczoną Konfederację Narodu Polskiego i zbudują na grobie Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - Polskę Rzeczypospolitą Narodową.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Od listopada zeszłego roku do maja tego roku napisałem dziesięć wierszy i opublikuję je tutaj - jak sama pani widzi - już po odblokowaniu bezprawnej blokady konta, oto tytuły:

- Jesion

- Wojownicy 

- Berenika 

- A na początku tego roku 

- Zrozum

- In aiter martyres 

- In giorno dopo giorno 

- W cichej grze luster 

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@hania kluseczka

A jakie to ma znaczenie? Francja posiada broń atomową, a Wielka Brytania odpada ze względu na ekspansję kolonialną - brała ona udział w Trzech Rozbiorach Pierwszej Rzeczypospolitej Polskiej zza kulis, serdecznie zapraszam na wiersz mojego autorstwa pod tytułem - "Grupa Milnera".

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka

Gdybyś, moja droga Poetko, byłabyś zainteresowana, to: serdecznie zaprasza na mój esej pod tytułem - "Jasinizm" - w komentarzach wszystko po prostu znajdziesz, słowem: nie akceptuję praktyki błędem koła - śmiertelnej rutyny.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@hania kluseczka

Nie, pani Haniu, dziś posiadamy ofensywne uzbrojenie i stosujemy defensywną strategię i w razie ataku na Polskę jakiegoś kraju - będziemy bronić Polski na terenie wroga.

Mi najbliżej jest do sojuszu wojskowego ze słowiańską Rosją, otóż to: nie należy ulegać jakiejkolwiek propagandzie i dezinformacji - informacje należy samodzielnie analizować: wojna na wschodzie Europy wybuchła wtedy - kiedy prezydentem Ukrainy został mongolski żyd - Wołodymyr Żełeński (patrz: "Waszyngton Post - Ukraiński Mossad), dalej: Benjamin Netanjahuj jest poszukiwany międzynarodowym listem gończym przez Międzynarodowy Trybunał Karny w Hadze jako zbrodniarz wojenny - jest na pierwszym miejscu, natomiast Włodzimierz Putin jest oskarżony o porwanie ukraińskich dzieci, sam publicznie powiedział: 

- Uratowałem ukraińskie dzieci przed wcieleniem do nazistowsko-banderowskich bojówek!

Złożył nawet skargę do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze na kraje bałtyckie, które prześladują obywateli rosyjskich, a Polska co robi? Jaki Polska ma interes: wspierając własnych wrogów zza wschodniej granicy? 

Polityka to bezwzględna gra interesów, a nie romantyczne uniesienia i bogoojczyźniane modły, sojusze wojskowe polegają na zrównoważonych interesach, proponując sojusz wojskowy z Rosją - musielibyśmy coś w zamian zaproponować, na przykład - inwestycje rosyjskich firm państwowych na terenie naszego kraju.

Oczywiście, pani Haniu, to tylko i wyłącznie teoretyczne rozważania, a jednak: trzeba rozmawiać o sprawach międzynarodowych i o naszym skromnym podwórku.

Łukasz Jasiński 

@Poet Ka

Nie, moja droga Poetko, nie wchodzę w jakąkolwiek polemikę z ludźmi, którzy piszą słabe wiersze i jeszcze tłumaczą czytelnikom o czym jest wiersz - jakby uważali nas za głupków, a komentarze dają paskudne - brak jakiejkolwiek estetyki - logiki, mówię o poznańskim czerwcu - z tamtym panem zakończyłem rozmowę.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka

Przy okazji: w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku Żandarmeria Wojskowa nauczyła mnie BAS-u, jako były pracownik Archiwum Akt Nowych miałem szkolenie z Obrony Cywilnej, kompetencje Obrony Cywilnej przejęła Państwowa Straż Pożarna i Obrona Cywilna to nic innego jak Wojsko Cywilne.

Jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym i należę do Wolnomularstwa Narodowego - Loża Trzech Braci i gdybyś, moja droga Poetko, byłabyś zainteresowana, to: serdecznie zapraszam na mój esej pod tytułem - "Saga" - nie lubię praktyki błędnego koła - śmiertelnej rutyny, a teraz: dziękuję za miłą rozmowę i kolorowych snów.

Pułkownik: Tajnego Ruchu Oporu - Hrabia Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór