Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Marek.zak1

Genealogia Stacha

Ten Wokulski 

To wg przypuszczenia

Właściciel "Fabryki

Zup i Przypraw"

Szlachetny Strójwąs

Co nie wybuchł 

A syna spłodził 

A wnuczka z czyimś

Pradziadem

Gałązkę wspólnie

Trzymała 

Na starej fotografii

I prababce

Iskry z oczu strzelały 

Który biednych 

Za grosik karmił

Leguminą

Lub zupą w proszku

Tylko sam proszek?

"Wo kluski?"

Edytowane przez Poet Ka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Udany limeryk :) zastanawia mnie jedno czy co innego jest poprawną formą, czy bardziej poprawna byłaby coś innego lub co inne bo mz. co innego chciała jest zbyt przyległe znaczeniowo do frazy; chciała kogoś innego - dziewczyn?

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To nienowe zmagania biernika z dopełniaczem, obecna także w innych językach np niemieckim.  Dawniej królował dopełniacz, teraz coraz więcej biernika ot. podaj mi cukier / cukru. 

Od AI: Zarówno „co innego”, jak i „coś innego” są poprawne, ale mają różne znaczenia i zastosowania. „Co innego” oznacza odmienność, przeciwieństwo lub inną kategorię (np. mówi co innego), natomiast „coś innego” odnosi się do nieokreślonego przedmiotu, innej rzeczy (np. kupię coś innego)

Pozdrawiam i dzięki za wpis. . 

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Marek.zak1to subtelne różnice, w sumie niewiele albo nic nie zmieniają w limeryku, chodzi o tok rozumowania kiedy napisałeś wyżej linijkę podkreślającą "go", to niżej szukałem tego drugiego "go" i piszesz innego, w tym momencie zgubiłem wątek, odzyskałem na koniec - sam taki zabieg jest o tyle interesujący bo zabawny, przynajmniej dla mnie z drugiej strony zastanawiam się jakbym odebrał gdybyś napisał " co inne chciała" lub to nieszczęsne "coś innego chciała" /coś - sugeruje nie tylko związek z dziewczynami ale właśnie samą zabawę/ i tak zabawiałem :) za długo, trzymaj się miłego dnia :)

Opublikowano

@Marek.zak1

„Co innego” oznacza odmienność, przeciwieństwo lub inną kategorię (np. mówi co innego),

natomiast „coś innego” odnosi się do nieokreślonego przedmiotu, innej rzeczy (np. kupię coś innego

świetnie wyjaśnione!