Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Poet Ka

Poet Ka

@Marek.zak1

Genealogia Stacha

Ten Wokulski 

To wg przypuszczenia

Właściciel "Fabryki

Zup i Przypraw"

Szlachetny Strójwąs

Co nie wybuchł 

A syna spłodził 

A wnuczka z czyimś

Pradziadem

Gałązkę wspólnie

Trzymała 

Na starej fotografii

I prababce

Iskry z oczu strzelały 

Który biednych 

Za grosik karmił

Leguminą

Lub zupą w proszku

Tylko sam proszek?

"Wo kluski?"

Poet Ka

Poet Ka

@Marek.zak1

Genealogia Stacha

Ten Wokulski 

To wg przypuszczenia

Właściciel "Fabryki

Zup i Przypraw"

Szlachetny Strójwąs

Co nie wybuchł 

A córkę spłodził 

Ta córka z czyimś

Pradziadem

Gałązkę wspólnie

Trzymała 

Na starej fotografii

A prababce

Iskry z oczu strzelały 

Który biednych 

Za grosik karmił

Leguminą

Lub zupą w proszku

Tylko sam proszek?

"Wo kluski?"

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Marek.zak1to subtelne różnice, w sumie niewiele albo nic nie zmieniają w limeryku, chodzi o tok rozumowania kiedy napisałeś wyżej linijkę podkreślającą "go", to niżej szukałem tego drugiego "go" i piszesz innego, w tym momencie zgubiłem wątek, odzyskałem na koniec - sam taki zabieg jest o tyle interesujący bo zabawny, przynajmniej dla mnie z drugiej strony zastanawiam się jakbym odebrał gdybyś napisał " co inne chciała" lub to nieszczęsne "coś innego chciała" /coś - sugeruje nie tylko związek z dziewczynami ale właśnie samą zabawę/ i tak zabawiałem :) za długo, trzymaj się miłego dnia :)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

cisza jest argumentem z którym nie da się dyskutować ani podważyć.   Dziękuję :)   Możliwe, że to prawda, dziękuję :)

aż che się zacytować; "nie bądź taki hop do przodu bo cię z tyłu zabraknie" :))
    • @obywatel  Czasem nie piszę wszystkiego, co myślę - raczej wybieram to, co czuję, że warto powiedzieć. Nie nadążam zwyczajnie za wszystkimi. Dziękuję za miły komentarz, Tobie także uśmiechniętego dnia :)

To nienowe zmagania biernika z dopełniaczem, obecna także w innych językach np niemieckim.  Dawniej królował dopełniacz, teraz coraz więcej biernika ot. podaj mi cukier / cukru.  Od AI: Zarówno „co innego”, jak i „coś innego” są poprawne, ale mają różne znaczenia i zastosowania. „Co innego” oznacza odmienność, przeciwieństwo lub inną kategorię (np. mówi co innego), natomiast „coś innego” odnosi się do nieokreślonego przedmiotu, innej rzeczy (np. kupię coś innego)   Pozdrawiam i dzięki za wpis. . 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...