Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@[email protected]

"Co? Pani nie zawiera na ulicy znajomości?
Nie rozumiem... Ja przecież pani nie zawadzę...

Skąd znam panią? To dobre! Widziałem, jak z kinematografu
Wychodziła pani zeszłą razą w towarzystwie gości...
Szukałem panią! Jak babcię kocham! A tu trzeba trafu,
Że znowu panią widzę... Co za zbieg okoliczności!"

Opublikowano

Opisałaś bardzo ciekawą historię pierwszego zapisu ludzkiego głosu. 

Ma chandelle est morte, ale przy pomocy odrobiny sadzy z kominka udało się wyczarować coś takiego. 

Przypomnialo mi się tłumaczenie mon ami na towarzyszu moj, pamiętam, jak mój bardzo sympatyczny pan profesor opowiadał o tym właśnie i jakoś wydawało się nam to zabawne, inne, pozbawione czerwonego podtekstu.

Dzieci często uczą się tej piosenki.

Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano (edytowane)

@wierszyki  nie tłumaczę z francuskiego, zbyt krótko się go uczyłam. Z pewnością "mon ami" to nie to samo, co "towarzyszu mój". Ale ja pamiętam, jak grałam to na gitarze:) Dla kogo...wszystko zależy od interpretacji. Początki literatury "ad usum delphini" wiążą się z adaptacją ludowych podań

i przyśpiewek. "Ma chandelle est morte" to był doskonały pretekst do spotkania. Dziś wystarczy cyferblat i czarodziejska kwadratowa kula, żeby nie powiedzieć "kwadratura koła". Ludzie nie muszą? się już spotykać...

Edytowane przez Poet Ka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka

To bardzo erudycyjny wiersz!

Tu są dwa wątki - pierwsze w historii nagranie ludzkiego głosu oraz jest kontekst polski - czas przed wybuchem powstania styczniowego.

To jakby połączenie dwóch światów i jednocześnie świetnie uchwycony kontrast między technologicznym cudem a nadciągającą burzą w naszej historii.

A z drugiej strony - to bardzo klimatyczny utwór. Podoba mi się metafora "pięknego sadzy dźwięku", która idealnie oddaje magię i ulotność tamtego pierwszego nagrania.

No świetnie, że jest ta klamra z oryginalnym tekstem "Au clair de la lune".

Przepiękny wiersz!