Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LessLove ja wszystkim mówię, że Jezus mnie kocha i ja go kocham. Wystarczy mi jego opieka i nie potrzebuję głupot:) a ołtarzyk to sobie czasem zrobię z kwiatków i zostawiam na drzewie modlitwę:) także takie prowadzę życie, powłóczę się, pójdę na kawkę na spacer:)

Opublikowano

@LessLove robisz nocne owsianki? Ja dzisiaj przygotowałam z chia, dałam 4 łyżeczki małe, bo 2 za mało. Jutro gotowe śniadanie na szybko:) w sumie to dobry pomysł na dłuższe popołudnie:)

Przegląd od AI

Dodanie nasion chia do owsianki to sposób na superfoods-śniadanie, które zapewnia długotrwałą sytość, stabilizuje poziom cukru i wspiera trawienie. Chia chłoną płyn, nadając owsiance konsystencję puddingu, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, kwasów Omega-3, białka i wapnia, wzmacniają serce, układ kostny oraz poprawiają kondycję skóry. 

Najważniejsze właściwości chia w owsiance:

Wydłużona sytość i wsparcie odchudzania: Dzięki pęcznieniu w żołądku i wysokiej zawartości błonnika, zmniejszają uczucie głodu między posiłkami.

Wysoka wartość odżywcza: Nasiona chia są bogate w białko roślinne, wapń (więcej niż mleko), cynk, magnez i żelazo.

Zdrowe serce i mózg: Zawierają duże ilości kwasów Omega-3, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i poprawiają pamięć.

Regulacja trawienia: Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Stabilizacja poziomu cukru: Nasiona chia mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG=1), dzięki czemu zapobiegają nagłym skokom glukozy po jedzeniu. 

Jak stosować?
Najlepiej dodać 1–2 łyżki nasion do owsianki (gotowanej lub nocnej) i odczekać min. 10–15 minut, aż nasiona wchłoną płyn (mleko/wodę) i zaczną żelować.

Opublikowano

@violetta

Wszystko jest ołtarzem, ale i my jesteśmy jego częściami, bo jesteśmy powołani do tego świata, dani jemu, jak on nam.

Kto potrzebuje gadżetów, fetyszy, niech je ma. Mam "religijny stosunek do wszystkiego i wszystkich" - miłość, albo milczenie, które nie rani.

Szanujmy nasze drogi, bo wszystkie wiodą do tego samego celu. Śmierci nie ma, wiem to z osobistego doświadczenia, które zrozumiałem po wielu latach (Berenika wie, o czym piszę).

Każdy otrzymuje szansę na szczęśliwe życie, bo szczęście jest stanem osobistym.

Każde tzw. "przeznaczenie" zawiera potencjał do osiągnięcia szczęścia, także choroba i kalectwo, życie krótkie i długie...

Opublikowano

@LessLove życie jest piękne, te kolory żółte w oddali, fioletowe, bajeczka:) byłam na lodach z wnuczką, tylko się upominała, żeby jej dać, a obiad tak jadła, że każdy kęs był w biegu z kuchni do pokoju, zrobiła parę kilometrów :) chciała tak tańczyć, tańczyła i chodziła na palcach jak w balecie, tak biegała. Obiadu swojego nie chciała zjeść, zamówiliśmy pyszne sałatki tajskie i sajgonki, zupy z Qchnii. Dzisiaj to była uczta i moje jedzenie, lody, sajgonki, smothie, cały stół rozmaitości.