Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Charismafilos będę szczera, bo inaczej nie umiem.

Świetny tytuł i trzy pierwsze wersy. Później trochę się rozłazi. W czwartym wersie nadmiar rzeczowników ciąży i miażdży lekkość pierwszych trzech, bardzo obrazowych wersów. No i ta nienaturalna inwersja... Myślę, że przekombinowałeś ;) 

Co złego to wiesz, nie ja:) 

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Nie czytałam komentarzy, powiem Ci, co sama zobaczyłam:

1) Pierwsze wyrazy każdego wersu tworzą zdanie: "Drzewa myslą sobie czasem cicho". Można je też czytać od końca: "Cicho czasem sobie myślą drzewa".

2) Teraz widzę, że każdy kolejny wyraz pierwszego wersu może rozpoczynać pionowo nowe zdanie lub frazę:

"Są tak blisko nieba przecież" , "Dziś jakby czują klimat nocy" , "Zupełnie odkryły ciepło rysując światłem" oraz "Przebudzone lato słońca pragnieniem upojone".

3) Każdy wers można też czytać od końca.

Wspaniała łamigłówka! A oprócz tego wiersz ma przecież swoją własną wymowę, nie jest tylko zabawą logiczną. Nawiasem mówiąc, bardzo lubię drzewa, szczególnie kwitnące lipy...

PS Popraw tylko literówkę w tytule.

Edytowane przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji)
  • Charismafilos zmienił(a) tytuł na Inżynieria obróbki drewna w służbie liryce
Opublikowano

@karenka jakież to dziwne i niezwykłe jednocześnie, że każdy widzi... to co chce zobaczyć. Tak jak szwedzki stół, widzisz co leży i robisz sobie posiłek według swojego uznania.

Tak jak wiersz mówi zawsze coś o autorze, tam odczyt i poruszenie mówią zawsze coś o czytelniku.

Miło że zajrzałaś :)