Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@vioara stelelor „Chcę być dla ciebie czystą łagodnością”

To deklaracja. Nie opisuje siebie takim, jaki peel – tylko takim, jakim chciałby być.
I to jest bardzo ludzkie.

Burza jest gwałtowna, niemal erotyczna w obrazie „zrywania sukni”. Jakby mówi: nie chcę być tym, co rani i przeraża.

Tutaj już brzmi jak spowiedź człowieka, który wie, że bywa gwałtowny emocjonalnie.

Moja droga, wiesz co?

Poeci prawie zawsze tak robią.

Piszą nie o tym, jacy są.
Piszą o tym, kim próbują się stać.

Jeśli to prawda, to ja Ci życzę, żeby peel z wiersza - stał się takim, a nie tylko chciał.

Serdeczności :)

Opublikowano

@vioara stelelor

Ten wiersz to medytacja nad tym, jak kochać bez ranienia. Każdy obraz - rzeka spokojna zamiast lawy, cień daniela zamiast hałasu, puszek dmuchawca zamiast ciężaru - buduje portret miłości dojrzałej, świadomej własnej mocy i właśnie dlatego łagodnej. Najbardziej porusza mnie ta dialektyka obecności i nieobecności- być najbliżej, kiedy ktoś pyta "gdzie ty?", ale jednocześnie odejść bezszelestnie, nie mącić wody. To wymaga ogromnej samoświadomości. I ta końcowa strofa - odpowiedź tęskniąca za pytaniem nigdy nie zadanym - to przecież istota prawdziwej intymności - rozumieć drugiego człowieka głębiej niż on sam. Piękny wiersz!