Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Myszolak

Myszolak

@A.Between Dla mnie to o relacji, której jedna strona nie bierze tak poważnie jak druga.

1 godzinę temu, A.Between napisał(a):

Szukasz bliskości.

Ja — snu,
w którym zmieścimy się oboje.

Podmiot chce zbudować coś stałego, planować wspólną przyszłość i stworzyć wspólną rzeczywistość. Jednak jego oczekiwania nie są odwzajemniane. Druga osoba szuka jedynie bliskości, chwili wytchnienia od świata. Podmiot się na to "nabiera", to znaczy wierzy, że to ma szanse przerodzić się w coś głębszego. 

Nad ranem
sen oddaje ciała światu.
Imiona blakną.

Jednak tu wychodzi bolesna prawda. Okazuję się, że druga strona tak naprawdę nie jest tak zaangażowana. To nie jest wzajemność, każdy ma inne wyobrażenia o tej relacji.

Zostaje ślad po cieple —
i wąska ścieżka,
która nie prowadzi z powrotem.

Ta chwila ciepła pozostawia ślad w postaci przywiązania. Tworzy się więź, jednak bardzo wąska, nie rozpycha się, miejsca na emocje jest naprawdę niewiele, ale powstaje to połączenie, które trudno odciąć. 

No ale właśnie, ta droga jest tylko "jednokierunkowa" ;)

Myszolak

Myszolak

@A.Between Dla mnie to o relacji, której jedna strona nie bierze tak poważnie jak druga.

Szukasz bliskości.

Ja — snu,
w którym zmieścimy się oboje.

Podmiot chcę zbudować coś stałego, planować wspólną przyszłość i stworzyć wspólną rzeczywistość. Jednak jego oczekiwania nie są odwzajemniane. Druga osoba szuka jedynie bliskości, chwili wytchnienia od świata. Podmiot się na to "nabiera", to znaczy wierzy, że to ma szanse przerodzić się w coś głębszego. 

Nad ranem
sen oddaje ciała światu.
Imiona blakną.

Jednak tu wychodzi bolesna prawda. Okazuję się, że druga strona tak naprawdę nie jest tak zaangażowana. To nie jest wzajemność, każdy ma inne wyobrażenia o tej relacji.

Zostaje ślad po cieple —
i wąska ścieżka,
która nie prowadzi z powrotem.

Ta chwila ciepła pozostawia ślad w postaci przywiązania. Tworzy się więź, jednak bardzo wąska, nie rozpycha się, miejsca na emocje jest naprawdę niewiele, ale powstaje to połączenie, które trudno odciąć. 

No ale właśnie, ta droga jest tylko "jednokierunkowa" ;)

• Dodaj nową pozycję...