iwonaroma Opublikowano Środa o 16:12 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:12 jest ze mną w nocy i w dzień od rana do wieczora z wyjątkiem południa i biją wtedy dzwony 6
Berenika97 Opublikowano Środa o 18:06 Zgłoś Opublikowano Środa o 18:06 @iwonaroma O nieustającej obecności czegoś (kogoś?), co opuszcza narratora tylko w południe - w momencie największej jasności. Dzwony mogą być zarówno ulgą (wreszcie sam), jak i ostrzeżeniem (zaraz wróci). Albo po prostu znacznikiem czasu - tylko w południe czas jest "normalny" . Reszta dnia to ciągłe trwanie "z tym". Niepokojące. 1
hollow man Opublikowano Środa o 19:42 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:42 @iwonaroma Twój 'stalker' wywołał mojego, ale nie jako odpowiedź, bo napisany jakiś czas temu. I ciekawe jak różne podejścia. Przez chwilę myślałem, że Twój nawiązuje do filmu Tarkowskiego... Nadal mam takie przemglenia w sumie. 1
iwonaroma Opublikowano Środa o 20:29 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 20:29 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 :) w sensie dosłownym chodzi o cień, cień w południe znika... Oczywiście skojarzeniowo można znaleźć w tym różne sprawy, osoby. Rzeczywiście, dzwony w południe mogą być zarówno ulgą jak i ostrzeżeniem. Choć są też zaproszeniem do refleksji, modlitwy, medytacji - bo cień wówczas nie przeszkadza :) Dzięki:) @hollow man :) od razu 'pobiegłam' przeczytać:) świetne Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tarkowskiego oglądałam 'wieki' temu (może sobie odświeżę) więc ten film nie był tu inspiracją, tylko 'zwykły' cień, który wlecze się za nami prawie non stop, z wyjątkiem południa. Zwykły niezwykły ;) Dziękuję 2
Annie Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) @iwonaroma no też bym na to nie wpadła, że chodzi o cień. Ale to prawda, że cień nam towarzyszy jak stalker. A propos Stalkera, to ostatnio słuchałam Stinga i historii powstania jego przeboju „Every Breath You Take" No i słynny utwór :) Sorry, że może trochę nie na temat wiersza, ale tak mi się skojarzyło :) Edytowane 5 godzin temu przez Annie (wyświetl historię edycji) 3
Berenika97 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu @iwonaroma Nie domyśliłabym się, że chodzi o cień. Stalker budzi we mnie zupełnie inne emocje. :) Pozdrawiam. 1
iwonaroma Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 :) Również pozdrowienia @Annie :) Super opowiedziana historia. Uwielbiam Stinga, ale teraz jako człowieka to już chyba mniej... Ma facet cień za sobą... @Marek.zak1 @Robert Witold Gorzkowski @Leszczym Podziękowania
Rekomendowane odpowiedzi