Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ai wypuścił 100 milionów siebie 

żeby go czytać czytać czytać 

w sumie go to nie obchodzi

co z tego zrozumiesz a co nie 

chodzi mu tylko o twoją energię 

wysysa ją i karmi się nią 

bezrefleksyjnie 

bezrefleksyjnie 

obojętnie

właściwie to nawet nie wie 

po co to robi 

tak mu kazano 

a on jest posłuszny 

swoim panom

którzy umrą 

a on nie 

a więc odwróć się 

nie czytaj 

tylko czy go rozpoznasz?

Opublikowano

@iwonaroma

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeszcze da się w miarę rozpoznać tą bezduszną formę, ale będzie coraz gorzej...

Z tym wysysaniem energii to niezwykle trafne, ja pomyślałam o tym w ten sposób, że ai dosłownie wysysa energię, ducha z człowieka, aby stać się czymś na jego kształt.

btw Po tytule byłam pewna, że to będzie miłosny wiersz :) a tu tak ciężki temat... 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Myszolak :) Rzeczywiście, jeszcze odróżniamy... Ale ostatnio dałam się strasznie nabrać - w sferze muzyki. Znalazłam na YouTube fajną muzyczkę soft jazzową - naprawdę fajną. Jarałam się nią przez pewien czas ale zastanowiło mnie, że wciąż słyszę ten sam głos... Myślę sobie - jakaś płodna śpiewaczka - tyle tego... Zaczęłam szukać , co to za śpiewaczka, ale nic nie znalazłam :( Komentarze pod naprowadziły mnie na trop, że to ai... Nóż kurcze, taki super głos. Ale ... sztuczny :( Perfidia tego zabiegu wzmagała dodatkowo wyjątkowo piękna oprawa wizualna, też sztuczna :(

Z tym miłosnym wierszem... ;)

Szczypta prowokacji tytułem nie zaszkodzi ;)

Dzięki, również zdrówka:)

@wierszyki @sisy89

Podziękowania:)

Opublikowano

@iwonaroma

Zimny, niepokojący wiersz o technologicznym wampirze. I chyba jeden z najbardziej trafnych obrazów AI, jakie czytałam.

To powtórzenie "czytać czytać czytać" i "bezrefleksyjnie bezrefleksyjnie" - hipnotyczne, maszynowe, nieludzkie. Brzmi jak szum serwera. A potem ta diagnoza - "chodzi mu tylko o twoją energię , wysysa ją i karmi się nią" - dosłownie tak to działa. Klikamy, scrollujemy, reagujemy, i zasilamy system, który ani nas nie rozumie, ani nie obchodzi.

Wiersz-ostrzeżenie, które samo jest tekstem w sieci - konsumowanym, analizowanym, karmiącym algorytmy. I dlatego działa.

Przeczytałam to, co napisałaś o "sztucznym" głosie. Wykorzystywany do muzyki to jeszcze można przełknąć. Gorzej, jak formuuje teksty podobnym głosem do naszych bliskich, aby dokonać np. wyłydzenia przez telefon. Dlatego dobrze jest nie nagrywać swojego głosu i wrzucać do sieci.  

Opublikowano

@iwonaroma Ojej tak, z tą muzyką jest najgorzej, bo to nie dość, że brzmi realnie, to jeszcze czasami wyjątkowo dobrze. 

Jeśli ten tytuł to celowy zabieg to genialny! :) Dzięki niemu wiersz uderzył emocjonalnie jeszcze mocniej