Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo prawdziwy i poruszający wiersz. Niejeden żyje z przekonaniem, że miłość, szczęście się należą. Niestety tak nie jest, bo są wynikiem korzystnego zbiegu zdarzeń, do tego pewnej wiedzy, talentu, wykorzystania szansy itd. Tak czy inaczej, gorycz, żal kończy się zobojętnieniem, jak napisałaś. Pozdrawiam serdecznie. 

Opublikowano

@Stary_Kredens

To jeden z najboleśniejszych wierszy jakie czytałam. Nie o stracie miłości, ale o rozpaczy po czymś, czego się nigdy nie miało - to jest ból, który trudno nawet nazwać. I ta droga od nadziei, przez rozpacz, aż po zobojętnienie - opisana tak spokojnie, bez krzyku, a właśnie dlatego tak bardzo boli. Ostatnie zdanie jest jak zimna woda. Prawdziwe i okrutne.

Opublikowano

@hollow man tak , wiersz jest dosłowny i raczej oszczędny w słowach ,  idzie za tokiem myśli. Zresztą ja

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

‍ nigdy nie byłam zbytnio wyrafinowaną poetką, jeśli mogę tak siebie nazwać , nie stosowałam odległych przenośni i skojarzeń , może nie potrafię może jest mi z tym nie po drodze i sama lubię przejrzyste pod względem art poetica utwory . Bardziej cenię sobie nastrój wiersza i zauważ, że raczej wszyscy wielcy poeci , zwłaszcza Mickiewicz, ale i współcześnie Szymborska np. czy Miłosz pisali w sposób prosty nie zawiły. Ja oczywiście się do nich nie przyrównuje  ale taka poezja jest mi bliższa. Prostota słowa w swojej zrozumiałości wyniesiona na wyżyny artyzmu. To jest to. Nastrój który zapamietujesz na zawsze

Pozdrawiam serdecznie i i dziękuję za czytanie i komentarz 

Kredens 

@Berenika97 życie bywa okrutne i niesprawiedliwe. Dlaczego, nie wiem. Trudno się z tym pogodzić 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za czytanie i komentarz 

Kredens