Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@wierszyki :) Rzeczywiście, blisko depresji. Chodziło mi o taki marazm, poczucie monotonii, nudę... A to pewnie pierwsze kroki do depresji.

Bardzo mi miło, że lubisz moje wierszyki-niewierszyki :)

Również zdrówka:)

Opublikowano

@iwonaroma

Pierwsza strofa buduje poczucie stagnacji przez powtórzenie - "te same", "ten sam", "taka sama" - i robi to celowo monotonnie, jakby sam rytm wyliczenia miał uśpić czujność. 

Potem "nagle" - jedno słowo w osobnej linijce, i wszystko się przestawia. 

Nowy listek jest odkryciem nieproporcjonalnym do swojej skali ale zmienia perspektywę całości. Wiersz mówi, że wystarczy jeden detal, żeby to samo otoczenie wyglądało inaczej. Ale mówi też coś subtelniejszego- że zmiana działa się cały czas, cicho, bez pytania o zgodę.

Pytanie na końcu - "jak on to wszystko przemienił" - można je czytać dosłownie  albo szerzej- co sprawia, że drobna rzecz potrafi przestawić nasze widzenie świata.  Bardzo mi się podoba. :) 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@KOBIETA :)

Drobiażdżki, pozornie słabe naprawdę wiele potrafią:)

Dzięki za podobanie :)

Również zdrówka 

@Berenika97 :) Czasem zastanawiam się, czy jesteś lepszą poetką czy krytyczką:)

Obie domeny są u Ciebie doskonałe. Piszę to, bo nie sądzę, żeby Ci sodówa uderzyła do głowy:)

Dziękuję 

Opublikowano

@iwonaroma

To bardzo miłe słowa, dziękuję!

Choć z "krytyczką to naprawdę przesada"  – nie czuję się krytyczką, raczej uważną czytelniczką, która czasem powie głośno to, co myśli. Może właśnie dlatego, że sama piszę, wiem, jak bardzo słowa mogą dotknąć, więc staram się być pozytywnie nastawiona do każdej osoby piszącej. 

A sodówka? Zdecydowanie nie w moim przypadku - zbyt dobrze wiem, ile mi jeszcze brakuje, żeby cokolwiek uderzało mi do głowy. :)  Pozdrawiam ciepło! :)))