Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Gosława Opublikowano Niedziela o 18:41 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano Niedziela o 18:41 (edytowane) każdy powinien mieć miejsce w którym pochowa łzy niczym wezbraną rzekę z korytem sięgającym serca trzeba zapleść ręce by było bezpieczniej odległe południe z okrągłym słońcem nad chatą już zaszło spójrz woda przelewa się w chmurach z kluczem ptaków odleciał spokój szmaty ciaśniej przyległy do pleców smutek niczym słodkie okruchy zlizane w pośpiechu stałam się być czujna zapamiętuję każdy kamień raniący stopy stare ciało bez twardych brodawek które niczym pestki wyplute odrodzi się z ziemi Edytowane Niedziela o 18:45 przez Gosława (wyświetl historię edycji) 8
vioara stelelor Opublikowano Niedziela o 18:45 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 18:45 @GosławaTen wiersz jest przejmujący, bo w nim jest pogodzenie się z okrucieństwem, chłodem, bezwzględnością życia. Tu już nie ma ani buntu, ani szamotania się z cierpieniem, ani pytań, ani zwątpień - jest akceptacja, przyjęcie do wewnątrz, kontemplacja i cisza. Świat boli, i nikogo to już nie wzrusza. 1
Gosława Opublikowano Niedziela o 18:55 Autor Zgłoś Opublikowano Niedziela o 18:55 @vioara stelelor dziękuję tak to wszystko właśnie w tym wierszu chciałam przekazać Powodzenie się z bólem życia i z tym że na niektóre wydarzenia nie mamy wpływu Serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Lubię Twoją obecność pod moimi wierszami Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Mitylene Opublikowano Niedziela o 20:30 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 20:30 @Gosława a mnie poruszyły dwa pierwsze wersy. Myślę, że to prawda, że każdy powinien mieć miejsce, gdzie może pochować łzy...nie warto pokazywać cierpienia całemu światu, bo i tak nic to nie zmieni...Przejmująco ukazany jest w wersach ten rodzaj bólu, z którym musimy zmierzyć się sami...z obecnością ciszy...
Berenika97 Opublikowano wczoraj o 10:48 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:48 @Gosława Budujesz niezwykle sugestywną przestrzeń wewnętrzną - miejsce, w którym łzy rzeczywiście mają swoje „koryto sięgające serca”. Obrazy są tu gęste, momentami surowe, a jednocześnie bardzo plastyczne. Szczególnie poruszające są wersy o zaplataniu rąk „by było bezpieczniej” oraz o zapamiętywaniu kamieni raniących stopy. To piękna metafora czujności, która rodzi się z doświadczenia. Podmiot liryczny nie ucieka od bólu - przeciwnie, oswaja go, zapisuje w pamięci, jakby każde zranienie było elementem budowania tożsamości. Ciekawy jest również kontrast między kruchością ciała („szmaty”, „stare ciało”) a obrazem odrodzenia „niczym pestki wyplute z ziemi”. Koniec niesie w sobie cichą obietnicę transformacji. Wiersz nie podaje emocji wprost, ale pozwala je odczuć poprzez metaforę. Pozdrawiam.
viola arvensis Opublikowano wczoraj o 15:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:05 @Gosława doskonałe - słodko gorzkie, niebanalne pisanie. Metafory - pierwsza klasa. Świetny. * w czwartej linijce od dołu, chyba literówka- "stałam" czy staram?
Nata_Kruk Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu @Gosława.. ładny tytuł, wiersz także... nie pamiętam wszystkich, ale ten, wydaje mi się jednym z Twoich lepszych. 1
Gosława Opublikowano 23 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu @Nata_Kruk bardzo Ci dziękuję Też go lubię Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @viola arvensis Violu dziękuję pięknie za czytanie Zaraz sprawdzę bardzo możliwe że jakiś błąd jest To mój znak rozpoznawczy Nie wiem ile bym się starała to za każdym razem jakiś zrobię @Berenika97 Berenisiu ja nawet nie wiem jak Ci dziękować za tak cudne interpretacje moich wierszy No kocham Cię @Mitylene to prawda każdy powinien mieć takie miejsce Ja np jak jest mi źle to uciekam wtulić się w ramiona mojej wewnętrznej Anki To pomaga Pozdrawiam serdecznie 2
Charismafilos Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu @Gosława łagodny przekaz trudnej treści, piękne :)
Gosława Opublikowano 22 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu @Charismafilos dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło że Ci się podoba Pozdrawiam
Charismafilos Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu @Gosława jak zawsze, piszę to co, we mnie dzieło wzbudza :) Pozdrawiam również :)
Mitylene Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu @Gosława piękny sposób na wyciszenie znalazłaś w ramionach Anki...Ja jak szukam wyciszenia , to idę na spacer, najlepiej do lasu , albo w góry i tak szczerze to nigdy nie chce mi się stamtąd wracać, bo tak dobrze tam się czuję:)
Gosława Opublikowano 21 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu @Mitylene ja mam las za domem i bardzo często do niego wchodzę W góry to już dłuższa wyprawa Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jednak od gór bardziej kocham morze Jakoś jest mi bliższe Może dlatego że jestem wodnym znakiem zodiaku
Mitylene Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @Gosława tak morze też przyciąga mnie widokami:) Ja góry, las i morze mam parę minut od domu, dlatego tak często bywam w ich towarzystwie:)
Gosława Opublikowano 49 minut temu Autor Zgłoś Opublikowano 49 minut temu @Mitylene musi tam być pięknie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi