Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrzucam dziś z ramion zimę, jak zbyt ciężki kożuch,

uczę się znów oddechu, co o nic nie prosi,

lecz mi myśli wypełnia wiatrem ciepłym, miodnym,

już nie muszę się błąkać wśród martwych ogrodów.

Zasługuję na chwile gorące, spełnione;

każda droga przede mną jest przejrzysta, jasna,

każdy krok mnie przybliża do szczęścia i światła.

Wstecz nie patrzę, a pewność jak talizman noszę.

Zasługuję na miłość, w której będę wolny,

i pójdę ufnym krokiem przez mórz wody błogie

w ciepłe drżenie jutrzenki, w jej świetlistą słodycz.

Wierzę sercu i drzewom. Już nie znikam - rosnę.

I do chmur się uśmiecham - jakbym był znów młody.

Życie dni mi powierza - a resztę - mam w sobie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• odkrywam światło jest blisko czy daleko gdzie gwiazdy?
    • Jadąc pociągam, chwila krótka namysł, popijanie życia, trutka jeszcze nie wezbrałem w sobie na odwagę w wieczornym żłobie   Żłób, nie kołyska, lecz myśli niech mi się każda chwila przyśni czy to na lewej stronie nogi czy na prawej uśmiech złowrogi   Nie jest mi to obojętne, chociaż pomiędzy przeciętne bo raz to złość na pamięć potem żar - emocji zamęt   Pociąg tutaj nie zawróci rozbić się można, dusz nuci by spokoju znaleźć chwile, jeśli stać Cię spojrzenie miłe     Padły oczy i wzniosły się. Padły ciała i wzniosły się. Obroty sfer niebieskich, obroty ciał złotych.   Na cmentarzu trosk i minionego dnia pod krzyżem wstydu i zazdrości, zła   Czy jednak dobrze - zazdrościć? Jak to ogólnie, teraz razem zrobić? Więź względna, Ty jesteś chętna   Czy pocałunek wznieci żar? Czy dopiero styczność bez miar?   Na całego - co w tym złego? W połowie można zabłądzić. Moje ciało, moje ego, Twoje ciało, Twoje ego.   Nie stracimy więc nic z tego.   Klaszcząc w dłonie gaśnie światło i rozpoczyna się metafizyczna ciemność.   Teraz poklask mają gwiazdy, i galaktyki kosmate, Teraz czerwone karły i supernowe, Teraz błękit powyżej i złoto rozchodzące się w zieleń, dęby i brzozy płaczące, które puszczają pęki Teraz Ziemia wznosi się i opada, przyjmując inny punkt odniesieinia, to już ni kula lecz dolina najskrytszych pragnień człowieka rosną konstrukcje napędzane antymaterią by wznieść się pomimo grawitacji, opada cień rzeczywistośći, w którym kryjemy się my.   Inny wymiar, podtekst, flirt, szum w uszach, u boku stopionych lodów nieporozumień, którymi już nikt się nie przejmuje.   Satysfakcja, by znów wznosić na filarach nowe idee, nowe filozofie, nowe byty przywoływać do świadomości,   Proste, lecz skomplikowane, a geniusz tkwi w prostocie   I tak słowa te opadają jak blask przejść przez czarne dziury, gdzie masa stanowi o nowych rzeczywistościach wielkich wybuchach tam, gdzie nikt nie ręczy sin i sen, bzdurki, chmurki i pan buk urojony.   Wszystko zepsułaś, ale sprawy wciąż proste.   A póki proste - manewrujemy, manipulując, za stery chwytamy jak w Titanicu, scena jednak sztormowa, a morze niespokojne. Kra pęka, myśli i słowa także. Każdy bieg na pełnych obrotach, każdy bieg spraw na luzie, sprzęgłem dyktowane rozluźnienie przekładni.   Czy to jak z tą zazdrością? Czy to na „ci”, czy na „i” czy na „ć”, czy na „a”. Dzieło dziełem, dokonane na „J” i na „G”.   Litery, litery, zmieniają sens tej nadchodzącej nocy. Litery, litery, nie mają nad ciałem już teraz mocy. Ono nie chce popadać we władzę nierozumną, lecz wolności pragnie i zaskoczenia, co rzeczą trudną.   Inspiracja przychodzi z piękna, a piękno jedno Ty... i inne.   Lecz nie - to noc, i to dzień z Tobą i innymi.      
    • trzeba dopowiedzieć te relacje :) 
    • @Gosława ciekawe co mówisz... ja ją nawet do Ameryki zawiozłem :) zuch dziewczyna była!...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...