andrew Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) ,, Naród kroczalący w ciemnościach, ujrzał Światłość Wielką ,, Iz 8 23b brak wiary wywołuje demony nadmiar zaciemnia piękno piękno codzienności wielcy ziemscy pragną więcej więcej niż mogą udźwignąć mydlana bańka zachłanności pęka wielkie bum zatapia w wojnie nie tylko ich pogrąża w ciemności i malutkich gdy narody się wykrwawią ludzie zaczynają szukać Światła On je miłosiernie daje wyzwala do następnego BUM 1.2026 andrew Piątek, dzień wspomnienia męki i śmierci Jezusa Edytowane 30 Stycznia przez andrew (wyświetl historię edycji) 3
Berenika97 Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew Przejmujący obraz cykliczności ludzkiej natury. Od braku wiary przez zachłanność ,do wojny, a potem znów poszukiwanie Światła... tylko po to, by historia się powtórzyła. Gorzka prawda o tym, że nie uczymy się na błędach. Pozdrawiam. 1
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Tectosmith Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew Nie zgadzam się na moralizowanie cudzym cierpieniem i wykorzystywanie religii jako argumentu zwłaszcza w temacie wojny, której się osobiście nie doświadcza. Określanie ludzi cierpiących, jako opętanych demonami to zdecydowana przesada. To tak, jakby napisać, że Polska zasłużyła na lata wojny i niewoli, bo odeszła od Boga. Mdli mnie ten agitatorski tekst a tym bardziej wspominanie męki Jezusa pod nim. 1
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @Tectosmith A cóż to są demony... Czy nie one ...Hitlera, Stalina...teraz Putina prowadziły na manowce. Wyraziłeś swoje zadanie. Nie bronię Ci tego. Dlaczego Ty mi zabraniasz, nawet jak błędnie myślę. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miłego dnia
Tectosmith Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew Nie zabraniam Ci niczego. Wyraziłem sprzeciw wobec używania religijnych metafor do tłumaczenia realnego ludzkiego cierpienia. Twoje tłumaczenie wykracza poza sam tekst - wiersz nie jest pisany z perspektywy sprawców, lecz dotyczy wojny jako doświadczenia ludzi. Sprowadzanie tego cierpienia do "opętania demonami” działa jak jego usprawiedliwienie. Jeśli chciałeś pisać o dyktatorach i odpowiedzialności sprawców, należało to zrobić wprost, a nie przenosić sens w sferę religijnej ogólności.
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @Tectosmith Pisałem o zwykłych ludziach. Jak trwoga to do Boga. Przypomnij sobie kto biegał do kościoła jak oblali komunę. Przypomnij sobie kiedy i po co brał ślub w kościele obecny wódz. Napisałem nie doktrynę,tylko moje spojrzenie. Może się Tobie i nie tylko nie podobać. Także nie wszystko widzę ładne. Pozdrawiam
Tectosmith Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew Wyraziłem się bardzo jasno, a twoje opowiadanie najpierw o oprawcach, a potem o zwykłych ludziach w ogóle mnie nie przekonuje. Nie kupuję tej religijnej agitacji i nie ty jesteś od osądzania a sam Bóg.
bazyl_prost Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew to chyba o jakimś sztucznym świetle
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @bazyl_prost Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Tectosmith Życzę miłego weekendu Pozdrawiam
Charismafilos Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew historia zbawienia w 20 wersach :) Tylko w kwestii formalnej... nie wiem z jakiego wydania Pisma Świętego korzystasz, ale Iz8,23b chyba jest o wers wcześniej niż Słowo, które przytaczasz ;) A może nie czaje zabiegu artystycznego - wtedy pardon :)
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @Charismafilos Cytat z tel.z Modlitewnika Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru
Charismafilos Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) @andrew to, żeby ktoś drzwi nie pomylił: W dawniejszych czasach upokorzył [Pan] krainę Zabulona i krainę Neftalego, za to w przyszłości chwałą okryje drogę do morza, wiodącą przez Jordan, krainę pogańską. [Iz8,23b] Naród kroczący w ciemnościach ujrzał światłość wielką; [Iz9,1a] Choć osobiście uważam, że Słowo jest Żywe... więc może i to "omsknięcie" ma jakiś głębszy sens :) Pozdrawiam :) Edytowane 30 Stycznia przez Charismafilos (wyświetl historię edycji)
andrew Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @Charismafilos Pewnie ma Ja gdyby nie błędy,nie miałbym tak fajnego życia... 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @andrew myśli jakże aktualne dziś bańka pychy wciąż się rozrasta kasa na czele wszelkich wartości i wkrótce pęknie by demon nastał a potem pokój i łzy radości 1
andrew Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia @Jacek_Suchowicz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To przykre,ale tacy jesteśmy. Od do. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia
Charismafilos Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a tak naprawdę pełnia i najważniejsze jest w "w" :)
andrew Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia @Charismafilos Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi