Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wisła rzeka płytka, a kraj nasz dzieli
niczym kanion wielki, którego dna nie dojrzysz.
Państwo na pół rozdarte, gdziekolwiek spojrzysz.

Ustaw się więc w szeregu! 
Po prawej, po lewej nieważne,
bylebyś swój czy wróg mógł wskazać dokładnie.
I spójrz na drugą stronę, na te hołotę okropną,
na te twarze podłe, agenturę obcą.
Na chamstwo, prostactwo, na szkody co niosą ich hasła, i im ubliżaj,
i stój twardo przy swoim, do zgody nie zbliżaj!
Bo na tych co na środku tylko przepaść, zapomnienie,
bo nie masz prawa wątpić w doktryny istnienie:
Divide et impera!

Opublikowano

@tie-break No cóż, oczywistym jest, że podziały i różne spojrzenia na kwestie polityczne były są i będą bo wiele rzeczy nie jest obiektywnych i zależy od wielu czynników. Protestuję jednak co do sposobu prowadzenia sporów, upadających standardów kultury i języka w debacie publicznej oraz postępującej radykalizacji.

Opublikowano

@tie-break Wystarczy otworzyć jakąkolwiek książkę o historii na dowolnej stronie by zauważyć, że nie jest to rzecz nowa. Wydaje mi się, że człowiek ma naturalną potrzebę bronienia swoich poglądów i wartości. Nie znaczy to jednak, że nie jest to cynicznie wykorzystywane przez władze, wszak tytułowa maksyma znana była już w starożytności.

Opublikowano

@Charismafilos Chciałbym, żeby mój w 10 minut sklecony pod wpływem chwili wiersz na kolanie - zresztą pierwszy jaki kiedykolwiek napisałem, był w stanie jakąś przemianę dokonać, to uważam jednak za nierealne. Wystarczy mi, że chociaż skromną dyskusje wzbudził. 

Opublikowano

@tie-break Może i racja. Jak mówiłem wcześniej, napisane dość szybko pod wpływem chwili ale chętnie spróbuję napisać coś pozytywnego. Nie próbuje jednak nikogo namawiać do zmiany poglądów tylko do formy ich prezentacji i poszanowania drugiej strony.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To się zgadza,

Ja się niedawno przekonałam, że jak walisz z góry jak Zeus piorunami, to nawet, jeśli teoretycznie masz rację, to i tak nikt nie będzie słuchał, i zamiast szacunku czy autorytetu zyskasz tylko niechęć i wrogość do siebie.

Można nieoczekiwanie odkryć, że ktoś zacznie Cię słuchać i otworzy się wtedy, gdy wyjdziesz do niego spokojnie, z ludzkim ciepłem. Pokora rodzi pokorę.

Czy dałoby się spowodować, że społeczeństwo odrobi tę lekcję?

Opublikowano

@tie-break ze społeczeństwem to jest jak z ludźmi z przysłowia: Człowiek jest dobry, to ludzie są źli :)

W moim rozumieniu zmiana zaczyna się indywidualnie, czasem niezależnie od każdego pojedynczego człowieka. Każdy może mieć inny "trigger", choć są też masowe ;)

Granica między dobrem a złem przebiega przez środek mojego serca.