Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) zziębnięty byłeś, bez ciepła dlatego kładłeś na słowa szron i żyletki nikt nie wiedział dlaczego aż przyszła wiosna zimą a słońce przykleiło się do szyby stanęło jakby ktoś je poprosił żeby nie zachodziło i świeci wciąż jak w Gibeon Edytowane 11 Stycznia przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 12
Witalisa Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka – wiersz bardzo mi się podoba, ale chyba chodziło o światło z Gabaon. 1
Charismafilos Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Witalisa ja już też rzymskiej porażki się doszukiwałem... 2
vioara stelelor Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @WitalisaDziękuję, bo Twoje doprecyzowanie rzuca więcej światła i mogę lepiej zrozumieć tekst, bo z początku się trochę pogubiłam. Cud w Gabaon pomógł Izraelitom pokonać nieprzyjacielską armię, dzięki interwencji samego Boga. A wiersz interpretuję, jako zwycięstwo nad wrogiem, którym często człowiek jest sam dla siebie. O tym mówi pierwsza cząstka utworu. Tymi nieprzyjaciółmi są lęki, kompleksy, złe doświadczenia, trudne emocje. Niekiedy, a odważę się wysnuć hipotezę, że niemal zawsze, do wygrania tej walki potrzebne jest światło z zewnątrz. Słońce - Bóg - Miłość - Łaska - Drugi Człowiek Tylko w którymś momencie trzeba w pełni zaufać, jak Jozue Bogu, żeby światło dało zrozumienie, siłę, przełamało wewnętrzny mrok. Otworzyć się na dary, które można otrzymać, jeśli się w pokorze poprosi. Piękny wiersz. 1
Berenika97 Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka To jeden z tych wierszy, które trzeba przeczytać dwa razy - za pierwszym razem dla piękna obrazu, za drugim żeby poczuć, jak głęboko sięga ta metamorfoza. "Szron i żyletki" na słowach - to nie jest przypadkowa metafora. To dokładnie tak wygląda człowiek, który się zamroził w sobie, który nauczył się ranić słowami, zanim ktoś zrani jego. Obronny mechanizm ludzi, którzy za długo byli sami w swoim chłodzie. I nikt nie pyta dlaczego, bo łatwiej osądzić niż zrozumieć czyjeś przemarzanie. Ale potem przychodzi ta wiosna zimą. I to "jakby ktoś je poprosił żeby nie zachodziło" - to jest cała esencja bycia z kimś, kto cię odmienia. Może to symbolizować nagłe spotkanie z miłością, przyjaźnią lub głębokim wglądem w siebie, który przerywa pasmo cierpienia.Słońce nie zachodzi, bo nagle jest powód, żeby światło trwało. Słońce, które „przykleiło się do szyby”, sugeruje trwałość tej zmiany. To nie jest przelotny moment szczęścia, ale stan, który postanowił pozostać. Gdyby to był Gabon - miejsce wiecznej równonocy, gdzie dzień i noc trwają po równo, gdzie słońce ma swój rytm. Ale nie wiem, dlaczego jest Gabao. Od żyletek do wiecznego słońca - taka droga przechodzi człowiek, kiedy w końcu ktoś zobaczy jego zimno i postanowi zostać na tyle długo, żeby je roztopić. To bardzo kruchy, bardzo prawdziwy wiersz o tym, jak bardzo potrzebujemy ciepła innych ludzi. Ale to moje bardzo subiektywne odczucia. Ale wiersz jest piękny i mądry. Pozdrawiam. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Charismafilos , @Witalisa Drodzy, nie mogę tego tłumaczyć, niechaj każdy kto czyta rozumie jak chce. On jest napisany dla Niego i trochę dla mnie. Dziękuję za czytanie i ślad. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @tie-breakNo wiesz? Ale mnie mile zaskoczyłaś, dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @RadosławNe wiem co powiedzieć - dziękuję :)
Charismafilos Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka święte prawa autora! Niech sczeźnie ten, kto na nie rękę podnosi! Ale poruszenie do myślenia, co w moim przypadku nie jest łatwe - zacne dziękuję! Ostatni już szmer... a jeszcze miałem nadzieję... doznań w Gabao na Cofru ;) tyle tam słońca... Edytowane 11 Stycznia przez Charismafilos (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Charismafilos Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i chociaż coś świętego jest na tym ludzkim świecie :) Wiesz, zmieniłam nazwę, bo poprzednią pamiętałam z dzieciństwa.
Charismafilos Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka wspomnienia z dzieciństwa mają w sobie wielki uroku... i często wiele uśmiechu :) znam ciekawą dziecięcą interpretację Modlitwy Pańskiej...: ...jaki na ziemi i ptaki na niebie... (po doprecyzowaniu - "jaki" - chodzi o zwierzęta ma to sens) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bereniko, gdyby można było dawać odznaczenia za komentarze, miałabyś pierwsze miejsce. Z podziękowaniem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Berenika97 Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka Właśnie zaczynam pić kawę popołudniową. Masz niezwykłe wyczucie.:) Dziekuję! Po zmianie na Gibeon - podejrzewam, że jego słońce Was w jakiś sposób połaczyło. :) Pozdrawiam ciepło. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Witalisa Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) @Alicja_Wysocka @tie-break @Charismafilos – w naszym kręgu kulturowym mamy takie "echa" ("Witaj, światło z Gabaon, coś zwycięstwo dało" – "Godzinki"; Gabaon i Gibeon to to samo). Edytowane 12 Stycznia przez Witalisa (wyświetl historię edycji) 1
Charismafilos Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Witalisa tak, tak - cudne to światło - dzięki za przypomnienie. @Alicja_Wysocka masa świetnych wynalazków wydarzyła się... przypadkiem? ;)
violetta Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka ciekawe, ale nie znam tej krainy:)
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @APM, dziękuję @Charismafilos A ja słyszałam jak dziecko na pytanie: - Co to jest pycha (chodziło o cechę) odpowiedziało: Pycha to jest pyszne jedzonko :) 1
Charismafilos Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka dzieci są szczere w swej prostocie, póki co nie szukają zbyt mocno, co PL miał na myśli ;) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violettaAle teraz już wiesz, że kiedyś zatrzymało się tam słońce. To może być Violu Twoja kraina, albo Wasza. Są takie, w których zegar chodzi do tyłu, takie, że czas staje w miejscu. Są i takie, że chciałby się "zrobić jakieś czary, ponakręcać te zegary' Edytowane 11 Stycznia przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia @Alicja_Wysocka moja kraina jest trochę w innym miejscu:) 1
Rekomendowane odpowiedzi