Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Radosław czas jest dla nas nieubłagalny. On nigdy nie zostawia reszty, jedyne co zostawia to niedosyt po utraconych chwilach...Powiedziałabym, że jest wręcz bezlitosny...Gratuluję miniatury, jest bardzo udana moim skromnym zdaniem. Pozdr:)

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję, cieszę się, że ten krótki utwór do Ciebie przemówił. 

Co do tego fragmentu Twojej wypowiedzi, proponuję uzupełnienie perspektywy, ponieważ spoglądając wstecz możemy doświadczać również innych odczuć np. wdzięczności, czy poczucia spełnienia, jako efektu obdarowania, czy efekt wkładu jaki sami wnieśliśmy w życie. 

Zwórcę też uwagę na to, iż w miniaturze użyłem słów  "nie wydał" co stanowi różnice w stosunku do przytoczonego przez Ciebie " zostawia". Wspominam o tym ponieważ słowo "wydał" ma również inne znaczenie. Tu pozwalające spojrzeć na czas jeszcze w inny spsób.  

Edytowane przez Radosław (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Radosław zobacz jak odmiennie można zinterpretować wiersz. Dla kogoś dane słowo, fraza znaczyć może zupełnie coś innego. Nawiązuję tutaj do użytego w Twoim wierszu zwrotu "nie wydał reszty" . Moja interpretacja poszła faktycznie w innym kierunku i dostrzegłam w tej frazie inny wydźwięk. Myślę, że w poezji interesujące jest, a zarazem fascynujące to w jaki sposób ją odbieramy. Poezja, jest dla mnie taką przestrzenią bez ograniczeń i narzuconych ram.