Łukasz Jurczyk Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 4. Pierwsza krew (narrator: Agrianin) 1. Nie był to dzień na krew. Raczej na słońce, na kąpiel w rzece. 2. Z krzaków wyszli. Trzy cienkie cienie, włócznie krzywe jak dym. 3. Jeden miał śmiech psa. Pogłaskał cielaka w marszu. Wtedy rzuciłem. 4. Dostał pod żebro. Upadł i chwycił za ziemię – jakby go mogła uleczyć. 5. Bracia krzyczeli. Ja tylko patrzyłem, jak człowiek przestaje być. 6. Zanim kobieta rozchyliła dla mnie biodra – pękło cudze życie. 7. Ojciec był dumny. Ale matka… Nie spojrzała. Zostawiła chleb. 8. Od tej pory wiem, że życie waży mniej niż pierwszy rzut ręką. cdn. 7
Annna2 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 (edytowane) @Łukasz Jurczyk z podobaniem bardzo a życie- tylko chwile szczęśliwe są Edytowane 14 Grudnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Berenika97 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 @Łukasz Jurczyk Bardzo mi się podoba ! Każdy wers ma wagę uderzenia. Szczególnie mocne są te detale, które mówią więcej niż całe akapity- "włócznie krzywe jak dym", "chwycił za ziemię – jakby go mogła uleczyć", "zostawiła chleb" (ten milczący gest matki to mistrzostwo). Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg. :))) 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 @Annna2 A los? Los nie pyta. Tylko zgniata. Pozdrawiam @Berenika97 Dziękuję!! Ciąg dalszy nastąpi :) 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 @violetta Tak ma być :) Pozdrawiam 1
violetta Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 @Łukasz Jurczyk jedna decyzja decyduje o całym życiu:) 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 @violetta czasem życie przypomina ciąg kaskadowo narastających decyzji, jak w spirali. I wtedy nazywamy to losem :) 1
Rekomendowane odpowiedzi