Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyspowiadał się nam ze wszystkich

tutejszych grzechów.

Zatrzymany i przesłuchany,

bo, rozumiecie,

żyje się tak, jak żyć pozwalają,

a alkohol naucza

przełamywania konwenansów

podczas nocnej jazdy na cmentarz,

niczym kry na rzece wspomnień,

w szkle butelki pękniętej na głowie.

Z jego klasy – a trzydziestu ich było –

żyje jeszcze siedmiu.

Gdy był jeszcze czas,

za dolary w reklamówce

przeszli przez granicę,

jak on,

i uciekli przed historią.

Tu i teraz

wzięty sam na sam,

przez nas na cel

zaraz będzie wracał

w zaplombowanym autobusie,

wprost do czasów szkoły,

w czarnoziemie Donbasu.

Opublikowano

@huzarc

Rozumiem, o jaki obraz Ci chodzi, ale zauważ proszę, że w tej konstrukcji opisujesz dokładnie to samo, co dotyczy ogromnej części Polaków na emigracji.

I jedna uwaga — forma „my” mocno narzuca Twój własny punkt widzenia. Automatycznie wciąga czytelnika w perspektywę, której nie musi podzielać. W moim przypadku to nieadekwatne, dlatego wolałbym, byś unikał narracyjnego „my”, chyba że naprawdę obejmuje ono wszystkich. 
Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Tectosmith My, jako część systemu, do którego ja należę, dzięki czemu reszta nie musi, wie niewiele i śpi dobrze przez to. Piszę z wnętrza, bardzo subiektywnie, to było zamierzone i nie silę się na reprezentowanie całości społeczeństwa. Ale moje „my” jest po prostu moje. 

Opublikowano

@huzarc

Rozumiem, że to ‘my’ jest Twoją prywatną konstrukcją – tym bardziej warto było by to doprecyzować.

Mnie po prostu nie interesuje narracja, w której ktoś przypisuje sobie pozycję mówiącego z wnętrza systemu i z tej pozycji opisuje innych. To nie jest perspektywa, z którą się utożsamiam ani której potrzebuję do czytania poezji.

Dlatego odniosłem się tylko do formy – bo forma ‘my’ automatycznie wciąga czytelnika w sposób widzenia, który nie jest jego.

Opublikowano

@Tectosmith Wydaję się mi, że kontekst jest na tyle czytelny, aby owe „my” jest instytucjonalne, a Trakt nie wymaga dodatkowych uzupełnień w tym zakresie. Jeśli jednak przy okazji sprowokowało to polemikę, to też dobrze:)

@KOBIETA czasem zasypiam na stojąco:) dzięki i również pozdrawiam:)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Szczerze mówiąc, trudno prowadzić precyzyjną dyskusję, kiedy Twoje zdania same w sobie wymagają doprecyzowania.
Dlatego zostawmy to na Twojej interpretacji.