Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Gosława Opublikowano 9 Grudnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 spójrz Lucyno jak z komina bucha czarna smuga dymu to przepalone sadze niczym czarne muchy osiadły w kącikach oczu nie pocieraj rąbkiem fartucha bo zatrzesz już dwa razy uśmierciłaś tego który kochał raz kucając pod miedzą wydałaś na świat syna grzebiąc go w wilgotnej ziemi nieświadomie przypieczętowałaś los ojca druga śmierć przyszła gwałtownie rozdzierając cienką koszulę tam gdzie lżejsza fastryga postrzępiona na udach ślad po nierównej walce na życie i życie może z kimś przetańczysz od drugiego początku do szczęśliwego końca aby w ostatniej godzinie móc powiedzieć wygrałam 12
Simon Tracy Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława Czytając czasami żałuję, że nie tworzymy poezji spójnej tematycznie bo niesamowicie przemawia do mnie język i klimat Twojej poezji.
jeremy Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława Masz dobre wyczucie w jaki sposób należy obraz przenieść w treść i prowadzić wątek do celu. Do tego świadomość, że dobrze by było, gdyby wiersz był jednak "o czymś". Natomiast pojawiają się takie momenty jak "wydałaś na świat syna", co brzmi wiesz... jak z Pasterki. Drugą strofę dałoby się opowiedzieć tak samo wyraziście, ale przy większej oszczędności słów. I ostatnia strofa też mogłaby dobitniej wybijać.
Amber Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława Reniu, świetny wiersz, czyta się go na jednym oddechu i ciągle go mało. Pozdrawiam serdecznie.
Leszczym Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława Z tego co pamiętam, To właśnie Lucyna jest moją ulubioną Twoją bohaterką :)
Gosława Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 (edytowane) @Leszczym dobrze pamiętasz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Amber bardzo dziękuję @Simon Tracy może spróbuj coś tak wieśniarskiego jak ja napisać Wyjdź na chwilę z gotyku wiem że potrafisz @jeremy oj wiele by się mogło w tym wierszu jeszcze zmienić Niestety nie jestem wybitną poetką tylko zwyczajną grafomanką No nie doskoczę do Poetów przez duże P chociażbym się zes... Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas oraz energię na czytanie tego jakże dopracowanego gniota Edytowane 9 Grudnia 2025 przez Gosława (wyświetl historię edycji) 2
hania kluseczka Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława ja chyba już go gdzieś czytałam? można powiedzieć, co nas nie zabije, to nas wzmocni :)
jeremy Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Gosława No, aż tak ostry w ocenie nie byłem jak Ty sama teraz kreślisz. Niepotrzebnie też się umniejszasz. Jeśli to zabieg retoryczny to jeszcze przejdzie. Ale jeśli tak na serio myślisz to przestań :)
Gosława Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @hania kluseczka tak czasami nie wiemy ile jesteśmy w stanie udźwignąć dopóki nas nie spotka jakaś tragedia czy trauma Dziękuję za czytanie @jeremy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi