Ten utwór został doceniony przez użytkowników. infelia Opublikowano 5 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 Żona rzuca hasło: „świeży kolor, życie nowe!” Mąż z palcem przy skroni i miną wymowną, Wyciąga dwie lewe ręce i gały wywala. Dziecko farbę trąca – chlup – i się rozlała, A kot, ciap-ciap, znakuje podłogę całą. Sąsiad wpada z dłonią pomocną I maluje sufit na głęboką czerń, jak noc. Drabina się chwieje, trzeszczy i pęka, bęc! Żyrandol spada z hukiem na parkiet, Okna kolorów pełne, aż śmiech miesza się ze łzami. Ubrania w plamach tęczy, ściany wciąż brudnawe, A w klatce papuga krzyczy: „idioci, idioci!” Natalka palce macza w tej ostatniej farbie I w miejscu, gdzie grzyb rośnie okazały, Maluje trzy postacie – proste, niezdarne, wesołe: „Mama, tata i ja” – w wielkim serduchu ujmuje. Babcia w drzwiach jak wyrocznia staje, Palcem kiwa, marszczy czoło, Laską dębową, sękatą, w podłogę stuka: „Czyście zdurnieli? na głowy wam padło! Pędzel to nie kropidło, ja na balkon uciekam!” Pająk wielachny, ich współlokator, Zza szafy wyłazi, przebudzony, Pac, pac – „ładny bajzel, ja wam nie pomogę. Nie uwiję takiej wielkiej pajęczyny, Aby przykryć te wasze szkarady” I nagle w tym chaosie jest szczęście bez miary. Niemi dotychczas, naburmuszeni, nadąsani, Dom rodzinny ożywili z drętwoty i nudy, Umalowali się sami bardziej niż ściany. Chwycili za ręce i z pogwizdywaniem, Z podskokami, do tańca w kółeczku ruszyli... 10
tie-break Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 (edytowane) @infelia Przypomniał mi się czechosłowacki serial o Pacie i Macie ("Sąsiedzi"). Mógłbyś śmiało napisać scenariusz pierwszego odcinka nowego sezonu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Muzyczkę jeszcze dodam, bo kultowa. Edytowane 6 Listopada 2025 przez tie-break (wyświetl historię edycji)
infelia Opublikowano 6 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 @tie-break Znam tych dwóch cwaniaczków, ale nikt ich nie przebije.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 Witam - uśmiecham się - wesoły wiersz - Pzdr.serdecznie.
infelia Opublikowano 6 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję za lekturę.
Berenika97 Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 @infeliaBardzo fajny! Sąsiad puka rano: „hej, kończymy dziś sufit?" Żona śmieje się: „jasne! Ale tym razem w kropki!" Dziecko już gotowe z wałkiem i farbą, Kot ucieka na drzewo – mądrzejszy o jeden dzień.
infelia Opublikowano 6 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 @Berenika97 Pięknie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 7 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @infelia Pomalowałem niegdyś komin na biało, był atrakcją w okolicy. :-)))))
Rekomendowane odpowiedzi