EsKalisia Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Dary od boga Poezja daje Życie, i je odbiera Tak mi podpowiedział mój schizoidalny umysł kiedy konsekwentnie schodził z leków. Z psychozą nie brać leków to jak zatrzymać się w drodze do celu lub jak próbować wybrać cząstki cukru- pudru z kawy wysypanej na dno kubka- -życie mija, woda stygnie. Dotrzesz do celu, ale już kawy się nie napijesz . moja dusza, mój wybór! chcę widzieć rzeczy jakimi są a nie na różowo. To dlaczego kocham swoje życie ? zakładam różowe okulary? Życzę sobie i tego, i tego. 3
tie-break Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Ten wiersz porusza rzeczywiście trudny temat, na ile pod wpływem działania leków stosowanych w psychiatrii jesteśmy sobą. Z drugiej strony, w sytuacji, w której mózg i układ nerwowy człowieka pracują w sposób zaburzony (to bardzo złożone procesy biochemiczne i nie tylko), też chyba nie jest się sobą. Czy rzeczywistość po lekach jest "różowa"? Czy postrzegana bez leków jest prawdziwa, w przypadku zaburzeń psychicznych? A czym jest prawda - skoro za percepcję odpowiada mózg, a ten może przecież działać dysfunkcyjnie, choć ostatecznie zawsze można pytać, kto i według jakich kryteriów ustalił granice i normy? Zresztą leczenie tego rodzaju schorzeń zazwyczaj nie ma na celu poprawy relacji chorego ze światem rzeczywistym. Niestety, najczęściej głównym celem jest zapewnienie pacjentowi i jego otoczeniu minimum bezpieczeństwa i być może także redukcja związanego z fałszywym odbiorem i przetwarzaniem bodźców cierpienia do znośnego poziomu. To są bardzo ciężkie zagadnienia, dobrze, że o tym piszesz.
MIROSŁAW C. Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu @EsKalisia Z ludźmi jak z księżycem... Każdy ma dwa oblicza z różnym poziomem skrajności i tu jest pies pogrzebany. Pozdrawiam.
Annna2 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @EsKalisia poezja nie daje życia. Czy odbiera- oby nie. Oby pomogła żyć,
EsKalisia Opublikowano 8 minut temu Autor Zgłoś Opublikowano 8 minut temu @Annna2 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie daje dosłownie, to środek stylistyczny; już nie pamiętam jaki, miałam o tym dawno w szkole .Pomaga żyć:) @MIROSŁAW C. Zgadzam się. Pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi